Tumor board
Comisie oncologică multidisciplinară
Lucrând împreună, echipa medicală multidisciplinară Tumor Board a spitalului Royal poate evalua toate opțiunile pentru a eficientiza tratamentul pacientului oncologic și pentru a realiza traseul terapeutic al acestuia.
Ce face o comisie oncologică?
Tumor Board este în esență o „întâlnire a minților” – unul dintre cele mai puternice instrumente în tratamentul cancerului de astăzi.
Tumor Board este o modalitate prin care oncologii, chirurgii, radioterapeuții și alți experți din domeniu se convoacă pentru a revizui dosarul unui pacient oncologic, pentru a stabili traseul medical al acestuia și de a identifica cele mai bune opțiuni de tratament. Scopul medicilor specialisti este de a oferi o abordare integrată și coordonată, luând în considerare multiplele aspecte medicale și clinice ale fiecărui pacient în parte.
Ce trebuie să conțină dosarul pacientului oncologic?
- Tot istoricul medical legat de cancerul pacientului
- Rapoarte anatomo-patologice
- Investigații imagistice și radiologice
- Tratamente curente și anterioare
- Teste moleculare și genetice
- Note clinice, note chirurgicale,
- Informații despre medicamentele și dozele curente
- Orice alte suplimente naturale prescrise sau terapii naturale efectuate.
- Se vor lua in considerare orice comorbidități care pot fi prezente (diabet, BPOC – Boala pulmonară obstructivă cronică și altele).
Beneficii Tumor Board
- Soluții medicale personalizate pentru fiecare pacient oncologic
- Evaluarea și interpretarea diagnosticului de către o echipă medicală multidisciplinară formată din medici supraspecializați
- Identificarea tratamentului corect: chimioterapie sau radioterapie, intervenții chirurgicale, teste suplimentare genetice sau anatomo-patologice, daca este cazul, îngrijiri palliative,
- Crearea traseului terapeutic
- Detalierea informațiilor într-un raport medical semnat și parafat de către toți medicii prezenți
- Suportul navigatorului de pacient
Cine participă la comisia oncologică ?
- Este necesar ca dintr-o comisie oncologică ( Tumor Board) să faca neaparat parte: medicul chirurg ( de obicei este medicul curant), medic oncolog și medicul radioterapeut.
- În funcție de cazurile discutate, reuniunile comisiei oncologice (tumor board) pot include imagiști, anatomo-patologi, psiho-oncologi și alți specialiști din domenii medicale relevante. O gamă diversă de alți furnizori de asistență medicală, inclusiv asistenți medicali specialiști și asistenți sociali, pot participa, de asemenea.
În astfel de cazuri, Royal Hospital va asigura complexitatea comisiei oncologice.
Pe lângă echipa de medici specialiști, Royal Hospital vine in sprijinul pacientului, iar din echipa medicală multidisciplinară va face parte și un navigator de pacienți, care după comisia oncologică, va prelua pacientul și îi va asigura suportul pentru ca acesta să înțeleagă infomația primită de la medic, explicându-i inclusiv termenii medicali și protocoalele de tratament. Astfel Tumor Board Royal Hospital, nu numai că poate ajuta la identificarea celui mai bun tratament și planuri de îngrijire bazate pe istoricul și obiectivele pacientului, ci ajuta la implementarea acestora.
Echipa Tumor Board Royal Hospital
Medicilor din Echipa Royal Hospital li se vor alătura medicii curanți, medicii chirurgi.
Toate cazurile de cancer sunt analizate de o comisie oncologică?
De la diagnosticare și planificare până la implementare și urmărire, managementul unui pacient cu cancer este un proces complex.
În unele cazuri Tumor Boards se convocă doar pentru analizarea unor cazuri de cancer și planificarea tratamentului. În altele, comisia oncologică se întrunește la cererea expresă a medicului curant care se confruntă un un caz dificil si solicită părerile avizate de la ceilalți medici.
Orice pacient este liber și are dreptul să solicite trecerea cazului său prin comisia oncologică (tumor board).
A avea specialiști din domenii medicale diferite, cu cunoștințe și expertiză specifică, în aceeași comisie oncologică aduce multiple perspective și experiențe valoroase în procesul de luare a deciziilor referitoare la cel mai bun plan de tratament.
Prin colaborarea și discuțiile interdisciplinare, această echipă de specialiști aduce în fața cazurilor de cancer o gamă largă de expertiză, contribuind la analizarea în profunzime a fiecărui aspect medical și clinic al pacienților. Astfel, se asigură un proces decizional mai complet și mai informat, cu scopul de a furniza pacienților cele mai bune opțiuni de tratament personalizat.