Discuțiile față în față în cadrul unei comisii oncologice (tumor board) îi ajută pe toți membrii echipei  de îngrijire a pacientului diagnosticat cu cancerului să afle mai multe detalii despre cazul respectiv. Lucrând împreună, echipa poate evalua toate opțiunile care pot îmbunătăți eficacitatea tratamentului în cazul pacientului care suferă de cancer.

Ce face o comisie oncologică?

O comisie oncologică (tumor board) este un grup de medici și alți furnizori de servicii medicale cu diferite specialități care se întâlnesc în mod regulat la spital pentru a discuta cazurile de cancer și a împărtăși cunoștințele. Scopul consiliului este de a determina cel mai bun plan de tratament și îngrijire pentru un pacient diagnosticat cu cancer. Având perspective noi de la alți medici, este mult mai ușor ca medicul curant să ia o decizie privind planul de tratament.

Cine participă la comisia oncologică ?

Reuniunile comisiei oncologice (tumor board) pot include medici chirurgi,  oncologi, radioterapeuți, anatomo-patologi, psiho-oncologi . În funcție de cazurile discutate, pot participa și medici suplimentari, cum ar fi ginecologi, chirurgi plasticieni sau urologi. O gamă diversă de alți furnizori de asistență medicală, inclusiv asistenți medicali specialiști și asistenți sociali, pot participa, de asemenea.

Intimitatea pacientului, cât și protecția datelor sensibile, sunt întotdeauna respectată. La discuție iau parte doar persoanele care trebuie să fie implicate în îngrijirea pacientului.

Specialiști precum radiologii și medici anatomo-patologi adună și evaluează o mare varietate de informații care vă influențează diagnosticul și tratamentul. În timp ce fișele medicale conțin o mulțime de informații, specialiștii beneficiază de părerile medicilor curanți despre starea de sănătate a pacientului. Medicii curanți pot primi, de asemenea, sfaturile și perspectivele specialiștilor.

Anatomo-patologii sunt medicii responsabili de a pune diagnosticul pe baza biopsiei efectuată de pacient și de a se asigura că testele speciale adecvate sunt efectuate și raportate corespunzător. Într-o discuție din comisia oncologică, un medic anatomo- patolog ar putea să:

  • Recomande teste suplimentare pentru proba de țesut. De obicei, probele de țesut îndepărtate în timpul unei biopsii sau intervenții chirurgicale sunt păstrate în ceară, numită bloc de parafină. Din acest țesut conservat, patologul poate efectua adesea câteva teste noi suplimentare – chiar și săptămâni sau luni mai târziu – pentru a ajuta la prezicerea tratamentului care ar fi cel mai eficient.
  • Încurajeze medicul să repete o biopsie dacă nu a fost prelevat suficient țesut
  • Împărtășească ce teste de sânge suplimentare, scanări imagistice sau alte biopsii pot ajuta la stabilirea unui diagnostic sau la planificarea tratamentului.
  • Ajute consiliul pentru tumori să decidă ce tratament suplimentar are sau nu nevoie pacientul după o intervenție chirurgicală, cum ar fi radioterapia sau chimioterapia.
  • Sugereze să discutați cu un consilier genetic pentru a determina riscul dumneavoastră sau riscul membrilor familiei dumneavoastră pentru a dezvolta alte tipuri de cancer.

 

Discuțiile față în față în cadrul unei comisii oncologice (tumor board) îi ajută pe toți membrii echipei  de îngrijire a pacientului diagnosticat cu cancerului să afle mai multe detalii despre cazul respectiv. Lucrând împreună, echipa poate evalua toate opțiunile care pot îmbunătăți eficacitatea tratamentului în cazul pacientului care suferă de cancer.

O comisie oncologică (tumor board) poate include asistenți sociali și asistente de navigație care pot determina cea mai bună modalitate de a implementa planul de tratament conceput special pentru pacient. De exemplu, este posibil ca pacientul să aibă nevoie de ajutor pentru gestionarea transportului sau pentru a decide cum este mai bine să se programeze pentru începerea celui mai bun tratament.

Comisia oncologică se poate asigura, de asemenea, că medicii curanți sunt la curent cu orice studii clinice pentru care pacientul ar putea fi eligibil.

A avea pe toți acești specialiști în aceeași cameră, cu toate cunoștințele lor diferite și specifice, aduce o mulțime de perspective proaspete asupra procesului de decizie privind cel mai bun plan de tratament.

Toate cazurile de cancer sunt analizate de o comisie oncologică?

În unele spitale, o comisie oncologică analizează toate cazurile de cancer când începe planificarea tratamentului. În altele, comisia oncologică se concentrează pe cazurile pentru care un medic solicită părerile avizate de la ceilalți medici din echipa unui caz oncologic.

Orice pacient are dreptul de a fi un participant activ și informat în îngrijirea proprie. Este perfect normal să întrebați medicul dumneavoastră curant dacă sau de ce cazul dumneavoastră a fost discutat în cadrul unei comisii oncologice.

În unele cazuri, planul de tratament al unui pacient este foarte simplu, folosind liniile directoare standard de tratament, iar medicul poate considera că nu este necesară o întrunire a comisiei oncologice. Cu toate acestea, orice pacient este liber să solicite trecerea cazului său prin comisia oncologică (tumor board).