Dispozitiv Intrauterin (sterilet)

 Dispozitivul intrauterin (DIU), cunoscut de majoritatea ca sterilet, este una dintre cele mai folosite metode de contracepție din lume.

Steriletul este introdus în uter unde limitează atât contactul spermei cu ovulul cât și implantarea acestuia dacă este fecundat.
Fiind foarte eficient și practic, pentru cuplurile monogame ce nu doresc copii pe un termen mai îndelungat, unii medici îl consideră ca fiind contracepția ideală.

Diferite tipuri de sterilet

Steriletele sunt mici aparate din material plastic, de formă și mărime variabilă, de 3 sau 4 centimetri lungime, prelungite în vagin printr-un fir ce semnalează prezența lor și care permite să poate fi scoase. Există două tipuri principale: sterilete pasive, ori inerte, din polietilen, și sterilete active, cărora li s-a adăugat cupru sau progesteron pentru a le crește eficacitatea. Aceste ultime modele sunt actualmente cele mai utilizate.

Sterilet

Steriletul este contraindicat femeilor care nu au avut niciodată copii și celor care au un fibrom sau antecedente de infecție a trompelor, din cauza riscului de infecție genitală (salpingită) pe care-l comportă. El nici nu evită, nici nu favorizează apariția unei sarcini extrauterine.  Steriletul este eficace în proporție de aproape 100%. Totuși, acțiunea sa contraceptivă poate fi diminuată prin luarea de antiinflamatoare. În cazul utilizării steriletului, se impune o igienă genitală riguroase, un număr limitat de parteneri și o supraveghere medicală regulată pentru a controla poziționarea sa și starea mucoasei uterine.

Echipa medicală Royal Hospital, completată de aparatura modernă, obține rezultate excelente
în diagnosticarea și tratarea tuturor afecțiunilor ginecologice.

Manopera de introducere/scoatere a steriletului

DIU poate fi fixat în orice zi, de preferat fix pe parcursul menstruației pentru că atunci e canalul cervical deschis, disconfortul fiind minim. Intervenția durează 15-20 de minute timp în care medicul va dilata canalul cervical, va introduce steriletul și va verifica ecografic poziția sa stabilă. Gradele de disconfort variază de la femeie la femeie însă pentru asta se pot lua antialgice înainte de intervenție sau se poate face anestezie locală.

Riscurile și complicațiile montării unui sterilet

Complicația imediată este perforația uterină (situație observabilă doar ecografic). În acest caz,  steriletul se va extrage, pacienta va începe un tratament cu antibiotice pentru a scădea riscul unei infecții pelvine și va fi trimisă acasă, rana vindecându-se de la sine.

Riscul de infecție este  mult redus , însă în cazul acesta, simptomatologia apare în primele 20 de zile prin: disconfort/durere abdominală; febră; sângerări/secreții anormale vaginale. Când aceste simptome apar, medicul trebuie sunat de urgență.

Pacienta trebuie deasemenea să își monitorizeze tiparul menstruațiilor. Mai mult ca sigur vor apare dereglări însă majoritatea sunt normale. Totuși medicul va trebui să fie informat ca să excludă prin control o afecțiune de altă cauza.

Durerea sau sângerarea în timpul actului sexual, durerea sau sângerarea abundentă din timpul menstruației ar putea fi unele din motivele necesității extragerii  steriletul.

Scoaterea steriletului, la fel ca și montarea sa trebuie făcută de personal medical avizat pentru limitarea complicațiilor. Extragerea steriletului se face în câteva secunde prin tragerea de firele cadrului.

Participa activ la discuția cu medicul tău; notează modificările pe care le-ai sesizat pentru a-i putea da medicului cât mai multe informații despre starea ta de sănătate.
Nu ezită să-i pui întrebări, în cazul în care nu ești complet lămurită!

FĂ-ȚI TIMP CA SĂ FII SĂNĂTOASĂ !

Efectuează această intervenție

Ce spun pacientele?

Am avut sentimentul că orice problema aș avea și oricât de gravă ar fi, aici este locul și aici sunt oamenii care mă vor ajuta să depășesc această situație.
Condițiile din această clinică, eu personal nu le-am mai întâlnit decât în străînătate. Atunci când pleci ești bucuros că ți-ai rezolvat o problemă de sănătate dar parcă ți-ai mai dori să mai rămâi in compania unor oameni atât de calzi și de un profesionalism desăvârșit, într-un spațiul atât de primitor.