Durerea pelvină cronică este durerea în zona de sub buric și între șolduri, care poate dura șase luni sau chiar mai mult.

Această durere poate avea mai multe cauze. Poate fi un simptom al unei alte boli sau poate fi o afecțiune în sine. Dacă durerea pelvină cronică pare a fi cauzată de o altă problemă medicală, tratarea acelei probleme poate fi suficientă pentru a elimina durerea.

Cu toate acestea, în multe cazuri, nu este posibil să se identifice o singură cauză a durerii pelvine cronice și atunci  scopul tratamentului va fi de a reduce durerea și alte simptome și de a îmbunătăți calitatea vieții pacientei.

Care sunt simptomele asociate durerilor pelvine?

Durerea nu este localizată într-un singur punct, ci pe întreaga zonă pelviană. Pacientele pot descrie durerea pelvină cronică în unul sau mai multe dintre următoarele moduri:

  • Durere severă și constantă
  • Durere care vine și pleacă (intermitentă)
  • Durere surdă
  • Dureri ascuțite sau crampe
  • Presiune sau greutate în adâncul pelvisului

Disconfortul  se poate intensifica după ce stați în picioare pentru perioade lungi și poate fi ameliorată atunci când vă întindeți. Durerea poate fi ușoară și enervantă sau poate fi atât de severă încât femeia să simtă necesitatea să lipsească de la muncă, să nu poată dormi și să nu poată face mișcare.

Cu orice problemă de durere cronică, poate fi dificil să știti când ar trebui să mergeți la medic. Este indicat să vă programați la medicul specialist dacă durerea pelvină vă perturbă viața de zi cu zi sau dacă simptomele par să se agraveze.

Care sunt cauzele durerilor pelvine?

Durerea pelvină cronică este o afecțiune complexă care poate avea mai multe cauze. Unele cauze ale durerii pelvine cronice includ:

  • Endometrioză: aceasta este o afecțiune în care țesutul din mucoasa uterului crește în afara uterului. Aceste depozite de țesut răspund la ciclul menstrual, la fel cum o face mucoasa uterină – se îngroașă, se descompune și sângerează în fiecare lună, pe măsură ce nivelul hormonilor crește și scade. Deoarece se întâmplă în afara uterului, sângele și țesutul nu pot fi eliminate din corp prin vagin. În schimb, ele rămân în abdomen, unde pot duce la apariția chisturilor dureroase și a aderențelor.
  • Probleme musculo-scheletare: afecțiunile care vă afectează oasele, articulațiile și țesuturile conjunctive – cum ar fi fibromialgia, tensiunea musculară a planșeului pelvin, inflamația articulației pubiene (simfiza pubiană) sau hernia – pot duce la apariția durerilor pelvine recurente.
  • Boală inflamatorie pelvină cronică: acest lucru poate apărea dacă o infecție pe termen lung, adesea transmisă sexual, provoacă cicatrici care implică organele pelvine.
  • Resturi ovariene: după îndepărtarea chirurgicală a uterului, a ovarelor și a trompelor uterine, o mică bucată de ovar poate fi lăsată accidental în interior și mai târziu poate să dezvolte chisturi dureroase.
  • Fibroame: aceste excrescențe uterine necanceroase pot provoca presiune sau o senzație de greutate în abdomenul inferior. Rareori provoacă dureri ascuțite, cu excepția cazului în care sunt lipsite de aportul de sânge și încep să degenereze.
  • Sindromul colonului iritabil: simptomele asociate cu sindromul colonului iritabil – balonare, constipație sau diaree – pot fi o sursă de durere și presiune pelvină.
  • Sindromul vezicii urinare dureroase (cistita interstițială): această afecțiune este asociată cu dureri recurente în vezica urinară și o nevoie frecventă de a urina. Este posibil să apară dureri pelvine pe măsură ce vezica urinară se umple.
  • Sindromul de congestie pelvină: unii medici cred că venele varicoase din jurul uterului și ovarelor pot duce la dureri pelvine.
  • Factori psihologici: depresia, stresul cronic sau antecedentele de abuz sexual sau fizic pot crește riscul de durere pelvină cronică. Suferința emoțională înrăutățește durerea, iar conviețuirea cu durerea cronică contribuie la suferința emoțională. Acești doi factori devin adesea un cerc vicios.

Cum diagnosticam cauzele durerilor pelvine?

Pe lângă o anamneză serioasă (informații despre istoricul personal de sănătate și istoricul familiei) medicul dumneavoastră vă poate cere să păstrați un jurnal al durerii și al altor simptome.

Testele sau examenele pe care medicul dumneavoastră le poate sugera includ:

  1. Examenul pelvian. Acest lucru poate dezvălui semne de infecție, prezența de tumori sau mușchi încordați ai planșeului pelvin.
  2. Teste de laborator: în timpul examenului pelvin, medicul specialist în obstetrică-ginecologie poate recomanda efectuarea de analize de laborator pentru a verifica prezența infecțiilor, cum ar fi chlamydia sau gonoreea. De asemenea, medicul dumneavoastră vă poate solicita efectuarea de analize de sânge și analize de urină pentru a verifica dacă există o infecție a tractului urinar.
  3. Ecografie transvaginală: acest test folosește unde sonore de înaltă frecvență pentru a produce imagini precise ale structurilor din corp. Această procedură este utilă în special pentru depistarea maselor sau chisturilor în ovare, uter sau trompe uterine.
  4. Alte teste imagistice: medicul dumneavoastră vă poate recomanda efectuarea de radiografii abdominale, tomografie computerizată (CT) sau imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) pentru a ajuta la detectarea structurilor anormale sau a tumorilor.
  5. Laparoscopie: în timpul acestei proceduri chirurgicale, medicul dumneavoastră chirurg face o mică incizie în abdomen și introduce un tub subțire atașat la o cameră mică (laparoscop). Laparoscopul permite medicului dumneavoastră să vă vadă organele pelvine și să verifice dacă există țesuturi anormale sau semne de infecție. Această procedură este utilă în special în detectarea endometriozei și a bolii inflamatorii pelvine cronice.

Identificarea cauzei care stă la baza durerii pelvine cronice poate fi un proces lung și, în unele cazuri, este posibil să nu se găsească niciodată o explicație clară.

Laparoscopie diagnostică și exploratorie

Metodă minim-invazivă de explorare și operare pe cale abdominală, cu ajutorul laparoscopului

Este metoda cel mai ușor suportată de către pacientă, cu durerile cele mai mici și cu refacerea cea mai rapidă postoperatorie. Elimină necesitatea unei laparotomii (operație extensivă ce necesită o incizie mare a abdomenului).

Care este tratamentul în cazul durerilor pelvine?

Scopul tratamentului este reducerea intensității simptomelor și îmbunătățirea calității vieții.

Dacă medicul dumneavoastră poate identifica o cauză specifică, tratamentul se va concentra pe acea cauză. Cu toate acestea, dacă o cauză nu poate fi identificată, tratamentul se va concentra pe gestionarea durerii și a altor simptome. Pentru multe femei, abordarea optimă presupune o combinație de tratamente.

Medicamente

– în funcție de cauză, medicul dumneavoastră vă poate recomanda o serie de medicamente pentru a vă trata afecțiunea, cum ar fi:

  • Analgezice: remediile pentru durere fără prescripție medicală, cum ar fi aspirina, ibuprofenul sau acetaminofenul, pot oferi o ameliorare parțială a durerii pelvine. Uneori poate fi necesar un analgezic pe bază de rețetă. Cu toate acestea, doar medicamentele pentru durere rezolvă rareori problema durerii cronice.
  • Tratamente hormonale: unele femei constată că zilele în care au dureri pelvine pot coincide cu o anumită fază a ciclului lor menstrual și cu modificările hormonale care controlează ovulația și menstruația. Atunci când acesta este cazul, pilulele contraceptive sau alte medicamente hormonale pot ajuta la ameliorarea durerii pelvine.
  • Antibiotice: dacă o infecție este sursa durerii dumneavoastră, medicul dumneavoastră vă poate prescrie antibiotice.
  • Antidepresive: unele tipuri de antidepresive pot fi utile pentru durerea cronică. Antidepresivele triciclice, cum ar fi amitriptilina, nortriptilina și altele, par să aibă efecte de calmare a durerii, precum și efecte antidepresive. Acestea pot ajuta la ameliorarea durerii pelvine cronice chiar și la femeile care nu suferă de depresie.

Alte metode de tratament ale durerilor pelvine

– medicul dumneavoastră vă poate recomanda terapii sau proceduri specifice ca parte a tratamentului pentru durerea pelvină cronică. Acestea pot include: fizioterapie, neurostimulare, injecții cu puncte de declanșare, psihoterapie.

Intervenție chirurgicală:

pentru a corecta o problemă de bază care provoacă dureri pelvine cronice, medicul specialist în obstetrică-ginecologie vă poate recomanda o procedură chirurgicală, cum ar fi:

  • Chirurgie laparoscopică: dacă aveți endometrioză, medicii pot îndepărta aderențele sau țesutul endometrial folosind chirurgie laparoscopică. În timpul intervenției chirurgicale laparoscopice, chirurgul introduce un instrument de vizualizare subțire (laparoscop) printr-o mică incizie în apropierea buricului. Apoi introduce instrumente pentru a îndepărta țesutul endometrial printr-una sau mai multe incizii mici suplimentare.
  • Histerectomie: în cazuri rare și complicate, medicii vă pot recomanda îndepărtarea uterului (histerectomie), a trompelor uterine (salpingectomie) sau a ovarelor (ooforectomie). Această procedură are consecințe importante asupra sănătății. Medicul dumneavoastră vă va prezenta în detaliu beneficiile și riscurile înainte de a recomanda această opțiune.

Tratăm de peste 20 de ani cele mai complexe cazuri chirurgicale din sfera ginecologiei (cancer de col uterin și ovar, fibrom uterin gigant, malformații genitale congenitale, etc.

Profită de echipa de specialiști Royal Hospital

Dr. Ioan Stoian

Mai multe detalii

Dr. Gabriela Jumugă

Mai multe detalii

Dr. Cristian Jumugă

Mai multe detalii

Dr. Mirela Vasile

Mai multe detalii

Dr. George Diaconu

Mai multe detalii

Dr. Cristina Stoian

Mai multe detalii

Dr. Laura Florea

Mai multe detalii

Dr. Natalia Richițeanu

Mai multe detalii