Durerea de sâni (mastalgia) poate fi descrisă ca sensibilitate, pulsație, durere ascuțită, arzătoare sau senzație de strângere a țesutului mamar. Durerea poate fi constantă sau poate apărea doar ocazional și poate fi prezentă în viața oricărui individ, indiferent de sexul lui.

Când apare durerea de sâni?

Durerea de sâni poate varia de la ușoară la severă. Poate apărea:

 • Doar câteva zile pe lună, în cele două-trei zile premergătoare perioadei menstruale. Această durere normală, de intensitate ușoară până la moderată, afectează ambii sâni.
 • Timp de o săptămână sau mai mult în fiecare lună, începând înaintea unei menstruații și uneori continuând pe durata ciclului menstrual. Durerea poate fi moderată sau severă și afectează ambii sâni.
 • Pe tot parcursul lunii, neavand legătură cu un ciclu menstrual.
 • La bărbați, durerea de sân este cel mai frecvent cauzată de o afecțiune numită „ginecomastie”. Aceasta se referă la o creștere a cantității de țesut al glandei mamare care este cauzată de un dezechilibru al hormonilor estrogen și testosteron. Ginecomastia poate afecta unul sau ambii sâni, uneori inegal.

De cele mai multe ori, durerea de sân semnalează prezența unei afecțiuni a sânului, de natura  necanceroasă (benignă) și rareori indică cancer de sân. Durerea de sân inexplicabilă, care nu dispare după unul sau două cicluri menstruale sau care persistă după menopauză sau durerea de sân care nu pare să aibă legătură cu modificările hormonale trebuie investigată la medicul specialist în senologie.

Care sunt simptomele mastalgiei?

Durerea de sân poate fi ciclică sau nonciclică. Ciclic înseamnă că durerea apare pe un model regulat. Nonciclic înseamnă că durerea este constantă sau că nu există un model obișnuit. Fiecare tip de durere de sân are caracteristici distincte.

Durere ciclică de sân :

 • În mod clar legata de ciclul menstrual și de schimbarea nivelurilor hormonale
 • Adesea însoțită de umflarea sânilor, plenitudine sau noduli
 • De obicei afectează ambii sâni, în special porțiunile superioare, exterioare și poate radia la subraț
 • Se intensifică în timpul celor două săptămâni premergătoare începerii perioadei menstruale, apoi se uşurează după aceea
 • Mai probabil să afecteze persoanele de 20 și 30 de ani, precum și persoanele de 40 de ani care trec la menopauză

Durere nonciclică de sân:

 • Fără legătură cu ciclul menstrual
 • Descrisă ca senzație de strângere, arsură, înțepatură
 • Constantă sau intermitentă
 • Afectează de obicei un singur sân, într-o zonă localizată, dar se poate răspândi mai difuz pe sân
 • La femei, cel mai probabil să apară după menopauză

Ce este durerea extramamară a sânilor?

Termenul „extramamar” înseamnă „în afara sânului”. Durerea extramamară a sânului se simte ca și cum ar începe în țesutul mamar, dar sursa ei este de fapt în afara zonei sânilor. Întinderea unui mușchi în piept, de exemplu, poate provoca durere în peretele toracic sau în cutia toracică care se extinde (radiază) către sân. Artrita care implică cartilajul din piept, cunoscută și sub numele de costocondrită, poate provoca, de asemenea, durere.

Când este necesar să consulți un medic?

Este indicat să faceți o programare la medicul specialist dacă durerile de sâni:

 • Continuă zilnic timp de mai mult de câteva săptămâni
 • Apar într-o anumită zonă a sânului tău
 • Se pare că se înrăutățesc în timp
 • Interferează cu activitățile zilnice
 • Te trezesc din somn

Riscul de cancer de sân este foarte scăzut la persoanele al căror simptom principal este durerea de sân, dar dacă medicul dumneavoastră vă recomandă o investigație imagistică suplimentară , este necesar să îi urmați sfatul.

Care sunt cauzele apariției durerilor la sâni?

Modificarea nivelului hormonal poate provoca modificări ale canalelor galactofore sau ale glandelor de lapte. Aceste modificări ale canalelor și glandelor pot provoca apariția de chisturi mamare, care pot fi dureroase și sunt o cauză frecventă a durerii ciclice a sânilor. Durerea de sân neciclică poate fi cauzată de traume, intervenții chirurgicale anterioare la sân sau de alți factori.

Uneori, nu este posibil identificarea cauzei exacte a durerii de sân, dar unii factori pot crește riscul. Aceștia sunt:

 • Durerea de sân este mai frecventă în rândul persoanelor care nu au încheiat procesul de intrare la menopauză, deși poate apărea după menopauză. Durerea de sân poate apărea și la bărbații care au ginecomastie și la persoanele transgender care suferă o schimbare de gen.
 • Mărimea sânilor: persoanele care au sânii mari pot prezenta dureri ale sânilor nonciclice legate de mărimea sânilor lor. Durerea de gât, umăr și spate poate însoți durerea de sân cauzată de sânii mari.
 • Chirurgie la sân: durerea la sân asociată cu intervenția chirurgicală la sân și formarea cicatricilor poate persista uneori după ce inciziile s-au vindecat.
 • Dezechilibrul acizilor grași poate afecta sensibilitatea țesutului mamar la hormonii circulanți.
 • Utilizarea medicamentelor: anumite medicamente hormonale, inclusiv unele tratamente pentru infertilitate și pilule contraceptive orale, pot fi asociate cu durerea de sân. Sensibilitatea sânilor este un posibil efect secundar al terapiilor cu hormoni cu estrogen și progesteron care sunt utilizate după menopauză. Durerea de sân poate fi asociată cu anumite antidepresive, inclusiv antidepresivele cu inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS). Alte medicamente care pot provoca dureri de sâni includ cele utilizate pentru a trata hipertensiunea arterială și unele antibiotice.
 • Consumul excesiv de cofeină: deși sunt necesare mai multe cercetări, unii oameni observă o îmbunătățire a durerii de sân atunci când reduc sau elimină cofeina.

Cum putem preveni durerile de sâni?

Următorii pași pot ajuta la prevenirea cauzelor durerii de sân:

 • Evitați terapia hormonală dacă este posibil.
 • Evitați medicamentele despre care se știe că provoacă durere de sân sau o agravează.
 • Purtați un sutien potrivit și purtați un sutien sport în timpul exercițiilor fizice.
 • Încercați terapia de relaxare, care poate ajuta la controlul nivelurilor ridicate de anxietate asociate cu durerea severă de sân.
 • Limitați sau eliminați cofeina, o schimbare în alimentație pe care unii o consideră utilă
 • Evitați activitățile de ridicare excesive sau prelungite.
 • Urmați o dietă cu conținut scăzut de grăsimi și mâncați carbohidrați complecși.
 • Luați în considerare utilizarea unui analgezic fără prescripție medicală, cum ar fi acetaminofenul sau ibuprofenul

Diagnostic

Testele medicale necesare pentru a vă evalua starea de sănătate a sânilor pot include:

Examenul clinic al sânilor

Medicul dumneavoastră de familie este primul specialist căruia vă adresați în primul rând și care verifică modificările la nivelul sânilor dumneavoastră, examinându-vă sânii și ganglionii limfatici. Medicul dumneavoastră vă va examina și pieptul și abdomenul pentru a determina dacă durerea ar putea fi legată de o altă afecțiune. Dacă istoricul dumneavoastră medical și examenul de sân și fizic nu dezvăluie nimic neobișnuit, este posibil să nu aveți nevoie de teste suplimentare.

Mamografie.

Dacă medicul de familie sau medicul  specialist simte un nodul sau o îngroșare neobișnuită sau detectează o zonă concentrată de durere în țesutul mamar, veți avea nevoie de un examen radiologic al sânului care evaluează zona de îngrijorare găsită în timpul examenului de sân (mamografie de diagnostic) .

Ecografie mamară

Este un examen cu ultrasunete ce folosește unde sonore pentru a produce imagini ale sânilor și care se face adesea împreună cu o mamografie. Este posibil să aveți nevoie de o ecografie pentru a evalua o zonă concentrată de durere, chiar dacă mamografia pare normală.

Biopsie mamară

Nodulii suspecți la nivelul sânilor, zonele de îngroșare sau zonele neobișnuite observate în timpul examenelor imagistice pot necesita o biopsie înainte ca medicul dumneavoastră să poată pune un diagnostic. În timpul unei biopsii, medicul dumneavoastră obține o mică probă de țesut mamar din zona în cauză și o trimite pentru analiză către laboratorul de anatomo-patologie.

Care este tratamentul în cazul durerilor la sâni?

Pentru mulți oameni, durerea de sân se rezolvă de la sine în timp. Este posibil să nu aveți nevoie de niciun tratament.

Dacă aveți nevoie de ajutor pentru a vă gestiona durerea sau dacă aveți nevoie de tratament, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să:

 • Eliminați o cauză de bază sau un factor agravant. Acest lucru poate implica o simplă ajustare, cum ar fi purtarea unui sutien cu suport suplimentar.
 • Utilizați un medicament antiinflamator nesteroidian local (AINS). Poate fi necesar să utilizați AINS atunci când durerea este intensă. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda să aplicați o cremă AINS direct în zona în care simțiți durere.
 • Reglați consumul de pilule contraceptive. Dacă luați pilule contraceptive, săriți peste săptămâna fără pilule sau schimbați metodele anticoncepționale folosite.
 • Reduceți doza de terapie hormonală pentru menopauză.
 • Luați un medicament pe bază de rețetă, la recomandarea medicului specialist în senologie.

Centrul pentru Sănătatea Sânului, Royal Hospital București, este format din imagiști, senologi, chirurgi, oncologi, radiologi și radioterapeuți profesioniști cu cele mai bune rezultate în prevenția, diagnosticul și tratamentul afecțiunilor sânului.

De asemenea, oferim pacientelor noastre suportul unui psiholog pentru a le asigura confortul psihic pe perioada tratamentului.

Putem aborda cu succes orice operație ce ține de patologia mamară.

 

Profită de echipa de specialiști Royal Hospital

DR. IOAN STOIAN

Mai multe detalii

DR. GABRIELA JUMUGA

Mai multe detalii

DR. CRISTIAN JUMUGA

Mai multe detalii

DR. MIRELA VASILE

Mai multe detalii

DR. NARCIS CRISTIAN MAȘALA

Mai multe detalii