Eventrație
ÎN CAZUL PERSOANELOR CARE AU AVUT INTERVENȚII CHIRURGICALE ABDOMINALE, EXISTĂ POSIBILITATEA SLĂBIRII STRUCTURII MUSCULARE ABDOMINALE, FENOMEN CE PERMITE IEȘIREA RESTULUI STRUCTURILOR DIN CAVITATEA ABDOMINALĂ.
În acel moment apare o umflătură sub piele care poate prezența simptome precum durere, sensibilitate.
SIMPTOMATOLOGIE :
Prezența unei umflaturi moi sub piele, poziționată sub sau adiacent inciziei postoperatorii.
Apariția unei dureri surde intermitențe, mai ales după activitatea fizică.
În cazul în care hernia este reductibilă, umflătură se poate micșora sau poate dispărea atunci când pacientul stă în poziția culcat.
EXISTĂ MAI MULTE TIPURI DE EVENTRAȚII:
- eventrația reductibilă, cea mai frecvența formă, se manifestă printr-o umflătură ce apare la nivelul plăgii postoperatorii anterioare, umflătură ce dispare când pacientul este în poziție orizontală.
- eventrația încarcerată presupune că umflătură ce apare la nivelul plăgii postoperatorii anterioare nu mai întră în cavitatea abdominală.
- eventrația strangulată, considerată urgență chirurgicală, apare atunci când conținutul sacului de eventratie (ansa de intestin subțire sau gros) este ischemiat și nu mai este vascularizat.
Eventratiile apar frecvent la persoanele care, pe lângă faptul că au în antecedente operații în sfera abdominală, mai fac parte din următoarele categorii:
- femeile gravide;
- tusitori cronici;
- cei care depun muncă fizică intensă (ridicare de greutăți frecventă);
- sportivii de performanță;
- persoane cu vârstă avansată, cu adenom de prostată ( dificultatea de a urină solicită intens musculatura abdominală).
DIAGNOSTIC ȘI TRATAMENT
Diagnosticul se poate pune doar în urmă unei consultații efectuată de către medicul specialist chirurg. Acesta poate recomandă investigații suplimentare și anume ecografia de perete abdominal, CT abdominal sau chiar RMN. Diagnosticul de eventratie presupune fără doar și poate tratament chirurgical, clasic sau laparoscopic.
În cazul abordării laparoscopice a operației, se vor efectua trei incizii mici pentru a introduce canulele (mici tuburi goale care permit introducerea instrumentelor necesare intervenției, printre care și laparoscopul -un telescop de dimensiuni foarte mici care permite vizualizarea întregii cavități abdominale pe un ecran video). Apoi, o plasa chirurgicală va fi plasată în interiorul abdomenului, la nivelul defectului herniar, care se va fixă cu agrafe resorbabile și cu fire transparietale.
Avantajele abordului laparoscopic, folosit din ce în ce mai des în astfel de cazuri, sunt numeroase:
- durerea postoperatorie este mai redusă , iar confortul postoperator mult crescut;
- timpul de revenire la activitățile zilnice este mai mic, reinserția socială se face într-un timp mai scurt;
- ratele de recidivă sunt mai mici;
- rezultate estetice superioare datorate inciziilor foarte mici;
- durata de spitalizare redusă;
- risc de infecții postoperatorii diminuat.