Scurgeri vaginale maronii

Te confrunți cu apariția unor scurgeri maronii ciudate, cărora nu le găsești o explicație?

Chiar dacă pot să pară îngrijorătoare, scurgerile maronii nu sunt întotdeauna un motiv de panică.

Dr. George Diaconu, medic primar Obstetrică-Ginecologie, în cadrul Royal Hospital, te ajută să înțelegi care sunt posibilele cauze ale scurgerilor vaginale maronii și ce măsuri sunt recomandate.

Sunt scurgerile maronii normale?

De cele mai multe ori, secrețiile maronii nu sunt un semn al unei probleme de sănătate, ca de exemplu în perioada menstruației, sau în momentul în care sângele este expus la aer și trece printr-un proces de oxidare, transformându-se din roșu în maro.

  • Înainte de menstruație, o scurgere maronie poate fi produsă de faptul că sângerarea vine într-o cantitate foarte redusă.
  • La finalul menstruației, o astfel de scurgere este pur și simplu un sânge care a fost eliminat mai târziu.
  • Poți experimenta scurgeri maroinii la orice vârstă și în orice moment al ciclului menstrual.

Cand apar secrețiile vaginale maronii?

Există și alte cauze care pot să determine scurgeri vaginale de culoare maro și, pentru a descoperi cauza exactă, se recomandă un examen de secreție vaginală, consult ginecologic și ecografie transvaginală, la Royal Hospital.

Scurgerile maronii nu sunt întotdeauna un motiv de panică. Află care sunt cauzele

Sindromul ovarelor polichistice

Acest tip de sindrom este foarte răspândit în rândul femeilor și afectează funcția ovarelor. Sindromul ovarelor polichistice are mai multe simptome, printre care și o posibilă secreție vaginală maronie datorată dereglării hormonale. De regulă, acest semn este însoțit de altele precum:

  • menstruație neregulată
  • creșterea excesivă a părului pe corp
  • acnee
  • acumularea de kilograme în plus etc.

Pentru a identifica dacă scurgerea maronie este asociată ovarelor polichistice, îți recomandăm o vizită la ginecolog.

Utilizarea metodelor contraceptive

Dacă utilizezi contraceptive orale sau chiar un sterilet, corpul tău trece printr-un proces de acomodare cu schimbările hormonale pe care le experimentează. Când începi administrarea contraceptivelor sau când schimbi tipul acestora, poți observa scurgeri maronii pentru o scurtă perioadă de timp. Nu te îngrijora, pot fi perfect normale.

Sângerarea de implantare

Acest tip de scurgere poate să apară la 10-14 zile după concepție, provocând sângerare ușoară, de diferite nuanțe, inclusiv maronie. Este necesar să fii atentă și la alte posibile semne ale sarcinii care pot indica posibile probleme în implantarea sarcinii, precum crampe uterine, balonare, oboseală excesivă, amețeală, greață, sensibilitate a sânilor.

Sarcină extopică

O sarcină extrauterină poate avea mai multe semne, printre care și secreția maronie. Este foarte important să mergi de urgență la medic dacă apar și simptome mai relevante ale acestui tip de sarcină, precum: amețeală, durere pelvină, stare de leșin, senzație de presiune rectală etc. Fără abordare de specialitate, o astfel de sarcină poate să provoace niște complicații grave.

Perimenopauza și scurgerile maronii

Perimenopauza este un proces natural de tranziție către menopauză. Simptomele perimenopauzei apar cu câteva luni, sau chiar ani, înainte ca menstuația să se oprească. În această perioadă, pot să apară schimbări de consistență, culoare și textură a scurgerilor vaginale, pe măsură ce menstruația devine tot mai neregulată și, ulterior, se oprește. O femeie aflată în această etapă a vieții sale, poate experimenta bufeuri, insomnie, iritabilitate, uscăciune vaginală, modificări ale libidoului.

În menopauză orice scurgere maronie sau sângerare trebuie investigată urgent pentru a exclude o posibilă cauză malignă.

Prezența unei boli cu transmitere sexuală

Dacă observi scurgeri maronii însoțite de alte simptome care te pun pe gânduri, este posibil să fie vorba despre o boală cu transmitere sexuală, precum Chlamydia sau gonoree. Alte semne ale acestor boli pot fi: senzația de arsură la urinare, miros puternic, durere în timpul actului sexual. Este necesar să mergi la medic pentru stabilirea unui diagnostic precis.

Scurgeri maronii în cancer

În anumite situații, scurgerile maronii pot fi un semn de cancer endometrial. Totodată, scurgerile vaginale anormale pot să indice și un cancer cervical. Simptome mai avansate ale cancerului mai pot fi: durerea pelvină, pierdere în greutate, oboseală excesivă, dificultăți la urinare etc. Din acest motiv, este important să ții pasul cu examenele și investigațiile anuale la ginecolog, pentru depistarea precoce a cancerului.

Prezența unor patologii benigne (chist ovarian, fibrom uterin, polip endometrial/cervical)

În anumite situații, patrologiile uterin benigne pot avea influență hormonală sau să producă sângerare uterină care, prin oxidarea sângelui în vagine, să provoace scurgerile maronii. Chiar dacă nu prezinți împreună cu secrețiile maronii dureri pelvine sau abdominale, dificultăți la urinare sau sângerare anormala, este recomandat să efectuezi un consult ginecologic amănunțit pentru a exclude prezenta unor chisturi ovariene, fibroame uterine sau polipi endouterini care pot necesita investigații și tratament.

Examenul de secreție vaginală, consultul și ecografia transvaginală la Royal Hospital

Un examen de secreție vaginală însoțită de consultul ginecologic și ecografia transvaginală sunt cea mai indicată opțiune de depistare a cauzelor secrețiilor vaginale modificate. În urma unui astfel de consult ginecologic amănunțit, la Royal Hospital, vei afla cu certitudine motivul apariției secrețiilor maronii, precum și a altor schimbări de culoare și de textură, însoțite de miros neplăcut, senzație de mâncărime – dacă este vorba despre anumite infecții etc.

  • Un examen de secreție vaginală nu doare și se desfășoară rapid.
  • Se poate realiza atunci când ai identificat simptome, dar și în timpul sarcinii, la recomandarea medicului, ori dacă medicul suspectează o problemă și are nevoie de o analiză suplimentară etc.

Dacă ai scurgeri vaginale maronii și vrei să scapi de griji, te așteptăm la Royal Hospital, pentru toate investigațiile de care ai nevoie.

Pentru a descoperi cauza exactă a unei scurgeri maronii, se recomandă un examen de secreție vaginală, consult ginecologic și ecografie transvaginală,

Suntem aici pentru tine. Fă-ți timp pentru sănătatea ta și programează-te la un consult la Royal Hospital.

Dr. George Diaconu,

medic primar  Obstetrică-Ginecologie,

    Ai întrebări? Programează o consultație!

    Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.