Helicobacter pylori – factorul principal în apariția cancerului stomacal
HELICOBACTER PYLORI ESTE O BACTERIE ASOCIATĂ CU AFECŢIUNI CA DISPEPSIA (ARSURI GASTRICE, METEORISM ŞI GREAŢĂ), GASTRITĂ (INFLAMAŢIE LA NIVELUL STOMACULUI) ŞI BOALĂ ULCEROASĂ PEPTICĂ (LEZIUNI ULCEROASE LA NIVELUL STOMACULUI SAU DUODENULUI).
Helicobacter Pylori
Este un microb de formă curbă sau spirală, adaptat la mediul acid și care colonizează mucoasa stomacului sau a duodenului, respectiv a segmentului proximal al intestinului subțire. Se transmite pe cale orală, infecția fiind cel mai frecvent dobândită în copilărie. Helicobacter Pylori rămâne una dintre cele mai răspândite infecții la om, prevalența acestuia fiind în strânsă legătură cu statusul socio-economic.
În cele mai multe cazuri, infecția nu produce simptome, însă pot apărea manifestări precum durere în partea superioară a abdomenului, balonare, senzația de plenitudine după ingestia unor cantități mici de alimente, greață, vărsături sau lipsa apetitului alimentar.
Infecția cu Helicobacter Pylori este asociată cu numeroase afecțiuni gastrointestinale incluzând gastrită cronică (inflamația cronică a mucoasei gastrice), ulcerul gastric sau duodenal și neoplaziile gastrice (adenocarcinomul gastric și limfomul gastric).
Manifestările extragastrice în care implicarea infecției cu Helicobacter Pylori a fost dovedită sunt: anemia feripriva de cauza necunoscută, deficiență vitaminei B12 și purpura trombocitopenica idiopatică.
Manifestările extragastrice în care implicarea infecției cu Helicobacter Pylori a fost dovedită sunt: anemia feripriva de cauza necunoscută, deficiență vitaminei B12 și purpura trombocitopenica idiopatică.
Diagnosticarea infecției cu Helicobacter Pylori se face printr-o serie de teste noninvazive:
- Testarea antigenică dintr-o proba prelevată din materiile fecale
- Teste serologice cu determinarea anticorpilor anti Helicobacter Pylori dar care au o acuratețe diagnostica scăzută
- Teste invazive de diagnostic al infecției cu Helicobacter Pylori: prelevarea unei biopsii (fragment superficial din mucoasa stomacului), manevră care se efectuează doar în timpul endoscopiei digestive superioare.
Dacă faci parte din vreuna dintre situațiile de mai jos, este indicat să efectuezi o testare pentru identificarea infecției cu Helicobacter Pylori:
- Ai un diagnostic de ulcer gastric sau duodenal sau ai istoric de ulcer
- Ai manifestări dispeptice
- Ai un istoric familial de cancer gastric la rudele de gradul I
- Ai istoric de ulcer gastroduodenal și urmează să inițiezi un tratament de lungă durata cu aspirina sau cu antiinflamatoare nonsteroidiene.
Medicii specialiști recomandă efectuarea testării pentru Helicobacter Pylori și a endoscopiei digestive superioare la persoanele cu vârstă peste 40-45 ani și/sau care prezintă simptome precum : scăderea în greutate, dificultate la înghițire, anemie sau sângerări gastro-intestinale.
Tratamentul infecției cu Helicobacter Pylori presupune administrarea de medicamente ce scad secreția gastrică acidă și a antibioticelor, în vederea vindecării afecțiunii ulceroase și reducerii dezvoltării cancerului gastric