Hernia hiatală

Hernia hiatală este afecțiunea care apare atunci când țesuturile din interiorul abdomenului se exteriorizează printr-un orificiu al musculaturii peretelui abdominal, hernierea realizându-se spre cavitatea toracică.

Dintre cele trei tipuri de hernie hiatală existente ( hernie hiatală prin alunecare, paraesofagiană și mixtă), ultimele două prezintă forme mai grave, putând dezvolta complicații.

Simptomele herniei hiatale:

Refluxul gastro – esofagian care apare ca urmare a herniei hiatale se poate manifestă prin:

 •  pirozis (arsurile ce apar din cauza iritatiei mucoasei esofagiene ca urmare a refluxului conținutului gastric acid în esofag);
 •  gust acru sau sărat în gură, care apare din cauza refluxului de acid din stomac în esofag. De obicei acompaniază pirozisul, însă există și cazuri în care acesta este singurul simptom;
 •  disfagie (dificultatea transferării alimentelor din gură în esofag);
 •  odinofagie (durere la înghițire);
 •  senzație de uscăciune a gâtului, tușe, eructații;
 •  dureri retrosternale sau epigastrice;
 •  regurgitatii acide sau alimentare.

Diagnosticarea herniei hiatale:

În mod normal o hernie hiatala este descoperită în momentul evaluării pacientului pentru o altă afecțiune. Atunci când cauza prezentării la medic este o senzație de arsura, căldură sau durere retrosternala, doctorul va chestiona pacientul despre caracteristicile simptomelor și va indică realizarea unor testări dacă sunt prezente următoarele condiții:

 •  arsura retrosternala de o lungă perioada de timp
 •  simptomele nu se ameliorează prin tratament medicamentos
 •  simptomele reapar după încetarea tratamentului medicamentos
 •  coexistă și alte semne și anume scăderea în greutate, vărsătura cu sânge sau disfagie.

Testarea se face prin endoscopia digestivă superioară  (o procedura în care medicul vizualizează esofagul, stomacul și intestinul subțire folosind un instrument subțire și flexibil numit endoscop ) și prin metodă radiologică a tranzitului baritat eso-gastric (acesta se face  și în poziție standard și în poziții de provocare a refluxului – Trendelemburg).

Tratamentul herniei hiatale 

Herniile hiatale asimptomatice nu necesită tratament.  Herniile hiatale care prezintă simptome de reflux gastro – esofagian pot beneficia şi de tratament medicamentos specific (antiacide).

Tratamentul chirurgical este reprezentat de operații antireflux – fundoplicatura Nissen, hemifundoplicaturile  (anterioară și posterioară )-intervenții ce pot fi realizate atât prin abord clasic cât şi laparoscopic. Indicațiile operațiilor antireflux: esofagite severe, persistente,  progresive refractare la tratament sau cu risc crescut de complicații pulmonare, esofag Barrett, stenoza peptica şi reflux recurent.

În cazul herniei hiatale prin alunecare, în unele cazuri nu e nevoie de tratament medicamentos sau chirurgical.
Dacă apar simptome ușoare de arsură sau pirozis, se pot face următoarele schimbări în regimul de viață:
– renunțarea la fumat( nicotină relaxează valva esofagiană inferioară, ducând la apariția pirozisului;
– modificarea obiceiurilor alimentare( evitarea consumului de cafea și alcool și consumarea meselor  în cantități mai mici și mai frecvente);
– scăderea în greutate (supraponderabilitatea crește presiunea asupra stomacului și crește probabilitatea apariției pirozisului);
– evitarea întinderii pe spate pentru 2 – 3 ore după masă și evitarea hainelor strâmte în jurul stomacului ;
– menținerea extremitatii cefalice a pacientului ridicată cu 15 – 20 cm prin ridicarea saltelei cu ajutorul unor anumite dispozitive.

Ce spun pacientele?

Este a doua oară când mă operez în aceast spital. De fiecare dată plec plină de încredere și optimistă că lucrurile vor fi bune pe viitor. Vă mulțumesc din suflet pentru tot ce ați făcut pentru mine.

Mai multe impresii aici