Intervenții chirurgicale – recomandări generale
Clinica noastră este supraspecializata în chirurgia genitală și a sânului.
Recomandări generale
Supraspecializarea în acest domeniu medical ne conferă anumite avantaje:
- avem specialiști foarte bine pregătiți pentru chirurgia genitală și senologică;
- avem aparatură și instrumentar adecvate oricărui tip de operație din această sferă;
- avem condiții hoteliere ce conferă un grad de intimitate și confort care au făcut ca pacientele tratate la noi să afirme că s-au simțit “în stațiune”, “ca acasă”, fără stresul spitalelor clasice bine-cunoscute.
Evoluția pacientelor, extrem de rapid favorabilă și externarea la cel mult 2-3 zile de la internare și operație, confirmă înalta calificare a clinicii noastre.
După stabilirea datei intervenției împreună cu medicul curant în cabinetul de consultație, vă rugăm să vă programați la tel: 0755.700.088 pentru consultul preanestezic. Numai în cazuri selectate, acesta se poate efectua în ziua intervenției.
Recomandat este cala momentul consultului preanestezic, să vă prezentați cu următorul set de analize: HLG, VSH, grup ABO, determinare Rh, Timp QUICK, INR, APTT, creatinină, glicemie, uree, sodiu, potasiu, clor, TGO, TGP, SIFILIS – RPR(calitativ), HIV, Ag Hbs, Ac HCV, ex sumar urină.
Acestea se pot efectua și în cadrul spitalului nostru, contra cost, la un tarif preferențial.
La internare, vă rugăm să vă prezentați cu următoarele acte:
- buletin de identitate sau carte de identitate;
- fișa de consult preanestezic;
- rezultatele analizelor de laborator menționate mai sus (efectuate cu max. 20 zile înainte de intervenția chirurgicală)
- adeverință de salariat, eliberată de angajator, din care să reiasă numărul de zile concediu medical pe ultimele 12 luni și că se reține și se virează contribuția la FNUASS (dacă SOLICITAȚI CONCEDIU MEDICAL)
- toate documentele medicale legate de afecțiunea pentru care vă internați, sau de alte afecțiuni cronice care prezintă importanță pentru chirurg și anestezist.
Vă recomandăm să vă aduceți ca obiecte personale:
- obiecte de toaletă personală (pastă, periuță de dinți, cremele de față, ruj, fard – în spital trebuie să fiți la fel de frumoasă ca acasă !!!), halat de casă, minimum două perechi de pijama sau două cămăși de noapte, șosete, papuci, lenjerie intimă pentru 3 zile;
- telefonul mobil sau laptop-ul dacă aveți nevoie să lucrați și în timpul internării;
- nu este nevoie să aduceți tacâmuri, cană, pahar, ș.a.m.d.
În general, internarea se face în aceeași zi în care are loc intervenția chirurgicală.
Prezentarea se face la ora 7.30, obligatoriu nemâncată cu cel puțin 6 ore înainte. Veți fi însoțită la rezerva destinată, se va efectua electrocardiografia și veți fi pregătită pentru operație în funcție de specificul fiecărei operații (ras părul pubian sau axilar, clismă, s.a.m.d.). Urmează apoi acomodarea cu clinica, vă luați rămas bun de la însoțitori și vă pregățiți psihic pentru intervenția care va avea loc în cursul aceleeasi zile, în ordinea stabilită de medicul chirurg și anestezist în funcție de tipul de intervenție și de statusul biologic al fiecărei paciente (așteptând pentru operație între 6 și uneori 16 ore!)
Dacă sunteți în tratament cronic pentru afecțiuni cardiace, tiroidiene, psihiatrice, s.a.m.d., acesta nu trebuie întrerupt în ziua intervenției decât dacă vi se indică de către medicii din clinică.
Însoțitorii nu trebuie să rămână alături de pacienta care urmează să fie operată. Prezența lor jenează pacienta (ca de altfel și pe celelalte paciente internate) în pregătirea preoperatorie la care este supusă și nici psihologic nu o ajută, ba din contră, accentuează starea de stress și agitație pe care în mod firesc, pacientele o au înainte de operație. Rămase singure, pacientele internate formează împreună o comunitate care se sprijină, se încurajează, se întăresc una pe cealaltă mai mult decât o face familia!
Oricum, odată cu începerea programului operator, însoțitorii sunt invitați în afara clinicii.
În prima zi postoperator, recomandăm doar vizită persoanelor foarte apropiate, pacienta puțând să-și exprime simțămintele și experiențele trăite cu această ocazie deosebită din viață ei.
Un buchet de flori, un zâmbet, o încurajare sunt binevenite!
Durata vizitelor nu trebuie să depășească 30 minute și vă solicităm să nu vină în același timp mai multe rude sau prieteni. Întrucât aveți un regim alimentar prescris în clinică, NU este nevoie să primiți fructe sau alimente pentru că de cele mai multe ori sunt contraindicate.
Personalul medical este în permanență la dispoziția Dvs. și, în niciun caz, nu este nevoie să fie “stimulat” ca să-și facă datoria. Datoria medicilor și a întregului personal al clinicii este de a face sănătoase pacientele care se internează în clinica noastră, de a le face să treacă peste momentul dificil al unei intervenții chirurgicale, oferind condiții de maximă siguranță și o îngrijire atentă, prietenoasă, într-un ambient cald, elegant. Tratamentul postoperator injectabil se efectuează pe branulă (un cateter care rămâne fixat pe venă!) astfel că, nu se mai fac injecțiile clasice intramusculare care erau extrem de dureroase, uneori chiar mai dureroase decât intervenția chirurgicală. De asemenea, durerea postoperatorie este diminuată sau chiar înlăturată cu medicație modernă și fără efecte secundare nedorite.
Externarea survine la 1-3 zile postoperator, în funcție de gravitatea bolii și de amploarea intervenției chirurgicale. La externare, veți primi indicații privind conduita postoperatorie imediată și tardivă, regimul alimentar, efortul fizic, viața sexuală, s.a.m.d.
Dacă sunt fire de sutură care necesită îndepărtarea lor, acestea se vor extrage între 7 și 14 zile postoperator, fie în clinică noastră, fie în localitatea unde locuiți (orice asistentă medicală de chirurgie ar trebui să știe această procedura!);
Dacă există tuburi de dren, sondă urinară, acestea se vor extrage la momentul indicat de medicul curant;
Dacă este nevoie de continuarea tratamentului din clinică, acesta va fi continuat la domiciliu după rețeta pe care o veți primi la externare.
La domiciliu, orice modificare a stării generale, de temperatură, de tranzit intestinal, urinar sau orice altă modificare ce vă îngrijorează, trebuie anunțată telefonic unuia din medicii echipei operatorii (în mapa de externare veți primi și cărțile de vizită ale acestora!)