Chist ovarian gigant – 30 cm –

Abonează-te la canalulul Youtube
Royal Hospital Bucharest

Youtube Logo Abonează-te acum

Un chist ovarian este orice colecție de lichid situată la nivelul ovarului

Chisturile ovariene sunt de cele mai multe ori asimptomatice și sunt descoperite accidental la un control ginecologic de rutină sau la o ecografie pelvină. Uneori pot exista anumite simptome cum ar fi: dureri pelvine, discomfort abdominal, dureri în timpul contactului sexual;

Un chist ovarian mare se poate rupe, ceea ce duce la apariția durerii abdominale, provocând o sângerare severă sau minoră.

Durerea abdominală instalată brusc poate fi cauzată de torsiune de ovare. Aceasta este o urgență medicală, deci este nevoie de un consult de specialitate imediat.

Doctor COSTIN DUȚU

Am încheiat intervenția chirurgicală la o pacientă de 18 ani, cu un chist gigant, cu un diametru maxim de 30 de cm, de origine ovariana stângă, care se întindea de la nivelul pelvisului până la nivelul xifoidului, extras printr-un abord minim, datele preoperatorii- atât biologice cât și imagistice- pledând pentru caracterul de benignitate. Facem o incizie de tip “Pfannenstiel” care să permită un abord în același timp potrivit leziunii și cu rezultate estetice ulterioare optime. Avem aici de a face cu o tumoră chistică de dimensiuni de 30 de cm în diametru, cu antigen carcinoembrionar și CA 125 normal, cu aspect imagistic RMN sugestiv pentru tumoră benignă, la o fată de 18 ani. O vom goli într-un sistem închis, pentru a reuși să scoatem masa chistică, masă ce se întinde până la nivelul apendicelui xifoid. Acesta este volumul chistului după aspirarea a cca 1.500 ml conținut seros.

De remarcat la acest caz vârsta foarte tânără a pacientei, incizia minimă folosită pentru extragerea unui chist -așa cum am precizat foarte mare-, cu rezultate bune în recuperarea ulterioară, practic în 24 de ore sperăm că pacienta va pleca acasă.