Chistectomie ovariană dreaptă cu examen histopatologic extemporaneu

Abonează-te la canalulul Youtube
Royal Hospital Bucharest

Youtube Logo Abonează-te acum

Doctor Gabriela Macotă – Jumuga

A doua pacienta pe care o voi opera astăzi este o pacientă în vârstă de 39 de ani, pe care am diagnosticat-o cu o formațiune chistică complexă ovariană dreaptă.

Este o pacienta care nu a mai efectuat un control de 2-3 ani de zile, care în urmă cu o lună a efectuat un RMN de pelvis pentru disconfort abdominal, când s-a constatat o hipertrofie ovariană dreaptă, motiv pentru care se prezintă pentru o evaluare ginecologică. În urma consultului am constatat o formațiune chistică complexă ovariană dreaptă, adică este vorba despre un chist care nu conține doar lichid ci și o formațiune solidă intrachistică, chiar și vascularizată.

Pacienta a efectuat și Scorul ROMA care a ieșit ușor modificat, motiv pentru care s-a decis intervenția chirurgicală. În intraoperator , va trebui să facem chistectomie ovariană dreaptă cu un examen histopatologic extemporaneu, adică este foarte important ca intraoperator să știm rezultatul histopatologic. Putem să avem 3 variante:

  • un rezultat benign, situație în care se va efectua doar această chistectomie ovariană;
  • poate fi un rezultat “borderline” adică o tumoră la limita cu malignitatea, situație în care vom face o anexectomie dreaptă
  • sau poate să fie chiar și un rezultat malign, situație în care operația poate fi mai extinsă

(operația poate consta în histerectomie totală cu anexectomie bilaterală, biopsii peritoneale multiple, biopsii epiploice, limfadenectomie pelvică).

Toate aceste lucruri sunt importante pentru o stadializare corectă și pentru o conduită corectă ulterioară.