2020-08-28
Dr. Victor Ștefănescu – Rezecție tumoră rectală
La Royal Hospital Bucharest, departamentul de chirurgie generală funcționează din ce în ce mai bine. Principalul atu al departamentului este factorul uman.
Chirurgi excepționali, cu rezultate spectaculoase, se alatură săptămânal echipei noastre medicale.
Cea mai recentă ramură a chirurgiei generale aplicată la Royal Hospital este chirurgia colorectală, posibilitate operatorie deschisă de cel mai nou membru al echipei.
Doctor IOAN STOIAN
Spitalul nostru ajuns la un nivel de dezvoltare în care pe lângă operațiile de ginecologie, care sunt Golden Standard-ul nostru, de ginecologie și senologie, operații ale sânului, am dezvoltat în ultima vreme chirurgia general, chirurgie de înaltă clasă.
Mai nou, ultimul dintre colegii chirurgi care a ajuns la noi în spital, este doctorul Ștefănescu, care este un chirurg de exceptie, venit din școala Spitalului Militar, cu realizări deosebite alături de alți colegi care au venit de acolo. Ceea ce am reușit cu domnul doctor să facem aici la noi în spital, este chirurgia colorectală. Poate că acest tip de chirurgie este făcut de mulți colegi de ai săi, dar chirurgia colorectală făcută laparoscopic aparține doar chirurgilor de excepție. Ori el este printre cei care știu și pot să facă acest tip operație în condiții foarte bune.
Doctor VICTOR ȘTEFĂNESCU
Astăzi vom opera un pacient care în luna decembrie a anului 2019 a fost diagnosticat cu o tumoră de rect inferior, o tumoră care pornește de la nivelul canalului anal și se întinde până la nivelul ampulei rectale. Este una dintre operațiile destul de dificile, tumorile de rect având o localizare care e mai greu accesibilă, rectul fiind un organ care după cum știm se află în cavitatea pelvină. Este o cavitate care are niște pereți inextensibili, osoși, și în consecință, accesul atât pe care clasică cât și laparoscopică este destul de dificil. Operația se va desfășura laparoscopic. Operația se va termina cu un anus iliac stâng, definitive, și cu extirparea aparatului sfincterian.
Se pare că este, cel puțin teoretic, o operație mai ușor de efectuat față de o rezecție anterioară foarte joasă, care este urmată de anastomoză la nivelul canalului anal.
Tumora pare ca răspuns la radioterapie deoarece la RMN-ul de control efectuat postradioterapie, situația pare favorabilă.
Rămâne în continuare extensia până în vecinătatea mușchiului ridicător anal. Este lucrul care ne pune și indicația de amputație.