Fibrom uterin gigant – 9 kg

Abonează-te la canalulul Youtube
Royal Hospital Bucharest

Youtube Logo Abonează-te acum

Doctor IOAN STOIAN

Unul din cazurile de astăzi este interesant pentru că nu este un caz chiar comun.

O femeie nu foarte în vârstă, sub 50 de ani, care nu are simptomatologie de niciun fel, cu menstruație la timp, fără durere fără flux foarte abundent, remarcă doar creșterea în timp a abdomenului, crezând că s-a îngrășat nu bagă în seamă…

… abia intr-un final când realizează că este mult prea evidentă față de restul corpului creșterea abdomenului, vine la un control genital.

Surpriză… la control la examinarea ginecologică atât clinică cât și ecografică, se pune în evidență un fibrom gigant, nu mai este cuvântul voluminos ci este gigant pentru că practic, abdomenul femei arată ca o sarcină de luna a 8-a. Deci practic uterul în timp s-a dezvoltat din aproape în aproape până a ajuns la această dimensiune. Este evident că femeia trebuie operată, altă resursă terapeutică neexistând decât operația.

Ce înseamnă operația?

Înseamnă a scoate uterul în întregime în funcție de starea ovarelor care acum înainte de operație ecografic par să fie normale. Ele vor rămâne sau nu dacă intraoperator se confirmă că aspectul lor macroscopic este normal, femeia încă vând menstruație așa acum am spus mai devreme, cu menstruație normală și n-ar dori să intre la menopauză. Cazul este dificil doar prin volumul mare al uterului altfel chirurgical nu pune probleme și sper ca totul să meargă bine și să iasă cum trebuie, mai departe pacienta să plece acasă în două maxim trei zile.