Gastric Sleeve: Un Pas Semnificativ în Tratamentul Chirurgical al Obezității

Abonează-te la canalulul Youtube
Royal Hospital Bucharest

Youtube Logo Abonează-te acum

Obezitatea a devenit o problemă majoră de sănătate în întreaga lume, afectând milioane de oameni de toate vârstele și categoriile socio-economice. Este o afecțiune complexă, caracterizată prin acumularea excesivă de grăsime în organism, și este asociată cu numeroase riscuri pentru sănătate, inclusiv diabetul de tip 2, boli de inimă, hipertensiune arterială și chiar cancer.

Tratamentul obezității implică adesea o combinație de schimbări în stilul de viață, modificări ale dietei și exerciții fizice regulate. Cu toate acestea, în cazurile severe de obezitate, sau atunci când alte metode de tratament nu au avut succes, intervențiile chirurgicale pentru pierderea în greutate pot fi o opțiune considerată. Una dintre procedurile chirurgicale de top utilizate pentru tratarea obezității este cunoscută sub numele de „gastric sleeve” sau „sleeve gastrectomy.”

Ce este Gastric Sleeve?

Gastric sleeve, sau sleeve gastrectomy, este o procedură chirurgicală în care se reduce dimensiunea stomacului. Stomacul este tăiat longitudinal și se îndepărtează aproximativ 80% din acesta, lăsând un tub sau „manșon” gastric în loc. Acest procedeu are mai multe efecte benefice în lupta împotriva obezității:

  1. Reducerea capacității stomacului: După intervenție, stomacul are o capacitate mult mai mică, astfel încât pacienții se simt repede sătui și mănâncă mai puțin.
  2. Scăderea producției de ghrelină: Stomacul are, de asemenea, un rol în producția de ghrelină, un hormon care stimulează foamea. Gastric sleeve reduce producția de ghrelină, ceea ce poate ajuta la reducerea apetitului.
  3. Modificarea răspunsului la insulină: Această procedură poate îmbunătăți răspunsul organismului la insulină, ceea ce poate fi benefic pentru pacienții cu diabet de tip 2 asociat cu obezitatea.

Cine este candidat pentru Gastric Sleeve?

Gastric sleeve este indicat pentru persoanele cu obezitate morbidă sau severă, cu un indice de masă corporală (IMC) de 40 sau mai mare. De asemenea, poate fi luat în considerare pentru persoanele cu obezitate cu un IMC de 35-39.9, care au comorbidități grave, cum ar fi diabetul de tip 2 sau hipertensiunea arterială.

Avantajele Gastric Sleeve:

  • Pierderea semnificativă în greutate.
  • Ameliorarea sau rezolvarea comorbidităților legate de obezitate, cum ar fi diabetul de tip 2 sau hipertensiunea arterială.
  • Reducerea riscului de complicații legate de obezitate.