2018-08-04
Hiperplazie cu atipii – Histerectomie totală cu anexectomie bilaterală
Un ultim caz pe care-l vom opera astăzi, este un caz interesant, o pacientă de 60 de ani, care este la menopauza de mulți ani, de vreo opt ani de zile și care a început să sângereze în ultimul an pe cale vaginală, din uter.
A făcut un chiuretaj biopsic (pacienta este din provincie) și la această biopsie uterina, diagnosticul a fost de hiperplazie cu atipii. Ce înseamnă acest lucru?
Știm foarte bine că uterul înăuntru este tapetat de o mucoasă care se cheamă endometru.
La Royal Hospital Bucharest, insistăm pe prevenție. Paza bună te ține liniștită!
Acest endometru are rolul de a se transforma în placentă atunci când apare o sarcină, când vine o sarcină, hrănește nouă luni copilul, după care copilul se naște, placenta se elimină, endometrul, mucoasa de care vorbeam la început se reface. Atunci când nu apare sarcina, endometrul care s-a îngroșat, s-a pregătit să primească sarcina după ovulație dar nu a primit sarcina, la sfârșit de ciclu se elimină sub formă de menstruație. Deci lună de lună se întâmplă acesta: acest ciclu endometrial care face ca endometrul să se îngroașe și să se elimine la menstruație, până când femeia intră la menopauză când endometru nu mai este stimulat și acesta trebuie să rămână subțire, de maxim 4 mm, până la adânci bătrâneți. Acest endometru însă uneori prezintă modificări de regulă genetice, care fac ca proliferarea endometrului să reapară în menopauză. Cel mai adesea sunt modificări genetice și aceste modificări-aceste proliferări pot fi de la simplu până la cancer, evoluția fiind de la hiperplazie simplă, complexă, cu atipii, cancer de endometru. Acestea sunt fazele de evoluție către cancer de endometru ale unei proliferări uterine de care am vorbit, hiperplazie endometrială.
Această pacientă pe care astăzi o operez are hiperplazie cu atipii, deci practic este la un pas de a dezvolta cancer de endometru, care este foarte grav. Din fericire a venit la timp, s-a făcut biopsia, s-a pus diagnosticul și scoțând uterul, această femeie nu va dezvolta niciodată cancer de endometru. Hiperplazia cu atipii, endometrială are un risc de opt la sută de a face cancer de endometru, deci nu toate hiperplaziile chiar și cu atipii dezvolta neapărat cancer dar… ne permitem riscul să lăsăm pe loc un uter care are înăuntru sau un endometru cu risc de cancer?! … după mine nu! și orice femeie înțeleaptă ar trebui să realizeze că având modificări endometriale cu riscul de evoluție către cancer, trebuie să se opereze, să scoată uterul care este bolnav cu risc de transformare în cancer mai târziu.
Evident operația este de a scoate uterul cu tot cu ovare și cu trompe, este tot histerectomie totală cu anexectomie bilaterală, operație care se poate face pe două căi, fie laparoscopic, fie clasic, pe cale abdominală.
De această dată am convenit cu pacienta că operația va fi făcută laparoscopic, deci doar niște incizii mici la nivelul abdomenului îndepărtând cu totul uterul, în bloc, fără a-l secționa, pentru că nu este cazul să elimin din endometrul acesta modificat, cu celule cu potențial de evoluție către cancer în abdomen, deci practic tot uterul în bloc se extirpă și se îndepărtează evident pe cale vaginală astfel încât să nu fie nevoie să-l morcelăm, să-l scoatem pe bucăți.
Deci va fi scos în întregime și evoluția va fi foarte bună fiind laparoscopic, practic într-o zi, maxim două, pacienta va merge acasă sănătoasă. Evident că ceea ce scoatem acuma vom da din nou la analiză la histopatologie pentru a fi sigur ca nu cumva câteva celule să fi dezvoltat mai mult decât hiperplazie cu atipii și să fi progresat către cancer de endometru. Nu cred, aspectul ecografic și RMN nu arată că ar fi o leziune mai gravă, dar diagnosticul de certitudine că nu este cancer îl va pune examenul histopatologic la parafină definitiv după ce trimitem piesa, adică uterul, la analize la laborator.