Histerectomie totală cu anexectomie bilaterală pentru fibromatoză uterină

Fibromatoza uterină este o afecțiune comună în care se dezvoltă tumori benigne (necanceroase) în peretele uterului.

Aceste tumori sunt compuse din țesut muscular și fibros și pot varia foarte mult în dimensiune, de la mici noduli până la mase mari care pot distorsiona și mări uterul.

Simptome

Multe femei cu fibromatoză uterină nu prezintă simptome, dar atunci când apar, acestea pot include:

  • Menstruații abundente: Perioade menstruale grele, prelungite sau dureroase.
  • Dureri pelvine: Durere sau presiune în pelvis.
  • Frecvență urinară crescută: Nevoia frecventă de a urina.
  • Constipație: Dificultăți la eliminarea scaunelor.
  • Durere în timpul actului sexual: Disconfort sau durere în timpul relațiilor sexuale.
  • Dureri de spate sau de picioare: Dacă fibromul este mare, poate apăsa pe nervii din spate sau din picioare.

Vezi video cu această intervenție din sala de operație.
Click aici

Dr. Mirela Vasile

Vom vorbi astăzi despre cazul unei paciente de 51 de ani diagnosticată cu un uter polifibromatos de circa 15×17 cm, cu multipli noduli voluminoși, ce interesează tot peretele uterine având consecințe locale și generale. Durere pelvină, compresie pe organele învecinate cu tulburări consecutive urinare și de tranzit intestinal și săngerări uterine, ce pot determina în timp apariția anemiei.

Condiția obligatorie pentru indicarea planului terapeutic este un diagnostic corect.

Acesta a implicat efectuarea consultului ginecologic cu ecografie transvaginală și abdominală, evaluarea stării colului uterin, a endometrului și a zonelor anexiale și un consult senologic. Consultul senologic este recomandat pentru că pot exista multiple afecțiuni concomitente ginecologice și mamare. Tabloul clinic a fost completat prin efectuarea unui set de analize specifice și a examenelor imagistice, computer tomograf și rezonanță magnetică nucleară.

Diagnosticul astfel stabilit a permis informarea completă a pacientei în ceea ce privește:

  • natura afecțiunii de care suferă,
  • consecințele pe termen mediu și lung al acestei afecțiuni în lipsa tratamentului și
  • variantele terapeutice posibile.

Indicația actuală standard în fibromatoza uterină este histerectomia totală, cu sau fără anexectomie bilaterală, pe cale minim invazivă laparoscopică, intervenție propusă și pacientei noastre.

După obținerea consințământului informat, intervenția efectuată a constat în îndepărtarea uterului bolnav, a ovarelor și a trompelor uterine pe cale laparoscopică, fără neajunsurile unei intervenții chirurgicale clasice, cu incizii mari, delabrantem abdominale.

Dr. Șerban Vasile

Tehnica histerectomiei laparoscopice presupune în primul rând insuflarea abdomenului cu dioxid de carbon, introducerea prin mini-incizii de 5-10 mm a trocarelor, prin intermediul cărora se introduc intraabdominal instrumentele chirurgicale.

Histerectomia decurge după toate principiile chirurgiei deschise, pediculii vasculari fiind însă clipați și nu ligaturați cu ajutorul unor clipuri resorbabile, iar vasele fiind tăiate și sigilate cu ajutorul dispositivului Ligasure. Piesa operatorie este extrasă pe cale vaginală, întreagă sau fragmentată, sau transabdominal cu ajutorul unui dispozitiv numit morcelator care fragmentează mecanic uterul voluminos.

Postoperator pacienta poate avea un tub de dren pentru 24 de ore.

Spitalizarea de regulă după astfel de intervenții este de două zile, pacienta revenind la dieta lichidiană în prima zi post operator și reluându-și mobilizarea în seara intervenției chirurgicale.

Avantajele chirurgiei laparoscopice sunt evidente, confortul postoperator este mult crescut, durerea este mult diminuată postoperator, pacienta se mobilizează în seara intervenției sau a doua zi postoperator, își revine la activitățile fizice uzuale imediat și are o rapidă integrare familială și socială.

Cicatricele post operatorii vor deveni inaparente clinic, cu un efect estetic maximal.

Cel mai mare beneficiu după părerea mea este percepția generală a pacientului după astfel de intervenție chirurgicală, marea majoritate declarând parcă nici nu m-am operat.

Nu au fost incidente intraoperatorii și complicații postoperatorii.

Abonează-te la canalulul Youtube
Royal Hospital Bucharest

Youtube Logo Abonează-te acum

    Ai întrebări? Programează o consultație!

    Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.