2018-07-31
3 tipuri de operații la sân
Din seria de paciente pe care am prezentat-o: Paciente care urmau să fie operate, în acest moment au trecut deja prin operație și acum sunt la rezervă, la pat, cu o stare generală bună, și abia așteaptă să plece acasă, zâmbitoare și vesele că au depășit momentul.
Ce este foarte interesant la seria aceasta de paciente, este că au fost trei cazuri operate la sân, fiecare diferit în funcție de gradul de modificare a leziunilor de la nivelul sânului. Și am să și exemplific.
Tumorectomie mamară bilaterală cu examen histopatologic extemporaneu
Una dintre paciente, tânără, care s-a prezentat cu multiplii noduli la ambii sâni: s-au scos doar nodulii, prin niște incizii fine periareolare cu sutură intradermică pe care, dacă vreți, le puteți vedea mai departe, și care, în perspectivă, nu o să aibă niciun fel de cicatrice vizibilă la nivelul sânului. Pacienta este foarte fericită din acest motiv, mai ales, ținând cont de faptul că a fost extrem de speriată înainte de operație, înfricoșată chiar de gândul că se va opera la nivelul sânilor.
Astăzi, în momentul în care s-a externat, a realizat că de fapt teama pe care a avut-o a fost o exagerare inutilă și că momentul operației și cel postoperator nu sunt deloc așa de grave, de înspăimântătoare, precum credea. Le-a depășit foarte bine pe ambele, drept dovadă că astăzi pleacă bucuroasă acasă.
De ce am făcut o operație de tumorectomie mamară bilaterală? Pentru că, în urma investigațiilor de imagistică si ecograf, tumorile nu puneau probleme de malignitate. Le-am scos prin inciziile de care vorbeam, mici, care nu se văd, le-am trimis în timpul operației la analiză, la histopatologie și laboratorul mi-a confirmat că leziunile nu sunt maligne, că nu sunt cancer. În acest fel operația s-a terminat făcând sutura intradermică, și de aceea astăzi pacienta pleacă cu stare generală foarte bună, urmând să vină la control să-i scoatem capetele firelor de sutură intradermică.
Deci un caz fericit în care pacienta și-a scos niște noduli care puneau în perspectivă un potențial de malignitate sau de evoluție către malignitate, nu obligatoriu dar posibil. Plus că știa că are niște noduli la sân, umflături mari, proliferări celulare ale țesutului glandular care trebuiau scoase de acolo oricum. Lucru care a fost făcut în condiții foarte bune și avem confirmarea laboratorului că acolo nu este un cancer, deci evoluția va fi excepțional de bună.
Acesta este primul caz, cel mai ușor.
Sectorectomie mamară stanga ce conține ganglionul intramamar depistat scintigrafic (identificare și excizie ganglion santinelă axilar)
Al doilea caz este o pacientă în vârstă, cu o tumoră mică sub 2 cm mamară, la care imagistic, mamografic și ecografic s-a ridicat suspiciunea de cancer.
Clinic, într-adevăr era o tumoră de sub 2 cm, fără să se palpeze deloc ganglionii de la subraț. Am decis împreună cu pacienta că vom face o biopsie excizională, adică vom scoate nodulul de la subraț cu o zonă de țesut sănătos în jurul său și îl vom trimite la analiză, să știm dacă este cancer sau nu. De asemenea, dacă rezultatul era cancer, am convenit cu pacienta să facem tehnica ganglionului santinelă pentru a vedea dacă celulele canceroase au plecat către ganglionii de la subraț.
Este cea mai la modă tehnică pe care noi o aplicăm în spitalul nostru de ceva vreme, în care se injectează un radiotrasor în jurul mamelonului și a tumorii. Acesta migrează către ganglionii în care drenează de fapt limfa de la nivelul sânului și primul ganglion în care aceasta drenează, acela este ganglionul santinelă. Lucrul acesta se poate pune în evidență făcând o scintigrafie a sânului. Am făcut aceste lucruri cu o zi înainte și pacienta a arătat că are doi ganglioni, unul peritumoral intramamar și încă unul în axilă, fiind primii ganglion care erau invadați.
Și a venit momentul operației de a doua zi, când am scos tumora, am trimis-o la analiză la laborator, la fel ca și la cealaltă pacientă, în timpul operației. Ni s-a confirmat că este cancer și atunci am extins operația făcând tehnica ganglionului santinelă pe cei doi ganglioni, adică am rezecat o porțiune mai mare peritumorală îndepărtând ganglionii intramamari. De asemenea am îndepărtat și ganglionul din axilă care era scintigrafic identificat ca prim ganglion în care drenează în axilă limfa din sân.
Ambele rezultate ne-au arătat că boala nu s-a extins, că celulele canceroase nu s-au extins la ceilalți ganglioni și că practic tumora canceroasă era strict limitată la zona de nodul la subraț pe care o palpasem și identificasem ecografic și mamografic. Deci faptul că am ales tehnica de operație conservatoare la această pacientă a fost un lucru înțelept și pacienta a scăpat fără mastectomie, scoaterea sânul în întregime. Evoluția este foarte bună postoperator și, la reanimare, când pacienta s-a trezit, mai ales că a aflat că boala nu s-a extins și că nu am extirpat sânul, i s-a văzut și bucuria pe față.
Astăzi se externează deja, la nici două zile de la intervenția operatorie, cu o condiție foarte bună fizică și psihic… un psihic foarte bun.
Mastectomie radicală modificată tip Madden dreapta cu limfadenectomie axilară dreapta
Al treilea caz este varianta radicală a operației pentru cancer de sân.
O femeie în vârstă, de aproape 70 de ani, care descoperă că sânul se modifică ca aspect, apare o umflătură la nivelul sânului, cu pielea aderentă la aceasta și … la palpare, cu prezența unor noduli la subraț. Mamografic și ecografic se confirmă suspiciunea de malignitate pentru că nicio analiză în afara examenului histopatologic nu poate să spună cu certitudine, că este cancer sau nu este cancer la nivelul sânului. Doar biopsia sau biopsia excizională, adică examinarea țesutului din nodulul descris la nivelul sânului, poate să spună cu certitudine că este sau nu este cancer. Din acest motiv am convenit cu pacienta că vom face mai întâi o biopsie excizională și am excizat nodulul de la subraț cu țesut sănătos în jur, l-am trimis la analiză în timpul operației și mi s-a confirmat că este un cancer. Și atunci, pentru că pacienta își dăduse acordul dinainte și chiar dorea mastectomia, prezentându-i variantele de operație radicală sau conservatoare, a zis că ea ar vrea operație radicală cu scos sânul cu totul și cu ganglionii din axilă. Ceea ce am și făcut. După ce am avut confirmarea de la laborator a malignitații nodulului am continuat operația, prin efectuarea mastectomiei radicale cu limfadenectomie axilară, adică am scos și ganglionii din axilă care și clinic la palpare și intraoperator păreau modificați. Urmează să ne spună anatomia patologică dacă aceștia sunt sau nu invadați, practic am făcut o îndepărtare în bloc a sânului împreună cu țesutul limfogrăsos axilar.
Evoluția postoperatorie a fost foarte bună. Pacienta are o sutură intrademică ce o face să nu aibe un aspect urât al plăgii și practic mâine va fi externată, evident, mai având niște tuburi de dren pe care le va purta de la câteva zile până la o săptămână, urmând ca în momentul în care nu mai drenează deloc să le îndepărtăm și pe acestea și la 10 maxim 12 zile să scoatem și firele de sutură (de fapt capetele firelor de sutură intradermic și firele de la tuburile de dren).
În funcție de rezultatul definitiv al examenului histopatologic care se va face prin examenul la parafină, vom vedea și dacă ganglionii sunt invadați sau nu cu celule canceroase și, în funcție de acest rezultat completat cu examenul imunohistochimic, adică niște teste suplimentare care ne arată particularități ale cancerului de sân, vom stabili strategia de tratament în perspectivă, care poate implica chimioterapie și radioterapie, plus-minus hormonoterapie, totul în funcție de acest rezultat final de histopatologie și imounohistochimie.
Oricum, pacienta făcând operația și tratamentul complet, are șanse de supraviețuire ani de zile, mai ales că este o pacientă în vârstă, de aproape de 70 de ani, poate că boala nu o să recidiveze și să se întâmple un final cu totul din alte motive, și nu neaparat din cauza bolii de cancer de sân.