Laparoscopie exploratorie – Infertilitate

Iată că începe o nouă zi de lucru în spitalul nostru, cu paciente care s-au internat deja și care urmează să fie operate astăzi. Avem patru paciente, cu grad de dificultate diferit, unele operații mai ușoare altele mai dificile ca tehnică, ca și tactică operatorie, însă pentru noi deja operațiile și cele mai dificile sunt de rutină și le facem de multă vreme fără a avea niciun fel de problemă.

Pacientele de astăzi sunt ca ordin de dificultate de la cel mai ușor până la cazuri mai grele.

Primul caz o femeie de 39 de ani care prezintă infertilitate, care nu a rămas însărcinată, care și-a făcut investigațiile și acum urmează să fie explorate trompele uterine să vedem dacă sunt înfundate sau nu, de asemeni dacă sunt sau nu aderențe în jurul acestora și al ovarelor, pentru că aceste aderențe pot să împiedice apariția unei sarcini.

Se cheamă laparoscopie exploratorie, deci ceea ce facem noi, explorăm cavitatea abdominală, implicit organele genitale, trompe, ovare, uter, de eventuale aderențe și în același timp dacă acestea există se desfac, de asemenea dacă trompele sunt înfundate se desfundă, chirurgical, totul chirurgical laparoscopic, adică nu tăiem abdomenul, nu face incizii clasice și prin niște incizii mici prin care se introduc o cameră video în interiorul abdomenului, instrumente de lucru în interiorul abdomenului, ne facem treaba uitându-ne de fapt pe un monitor, pe un ecran fără să ne uităm direct în abdomen.

Este o tehnică extraordinară cu recuperare rapidă, de regulă pacientele pleacă a doua zi acasă.

Ce este interesant la această femeie că deși este la 39 de ani, își dorește un copil și ceea ce am remarcat în ultima vreme, foarte multe cupluri, femei care care sunt peste 35 de ani uneori chiar 40 de ani, își doresc copii la această vârstă, până acum preocupându-se de carieră, de a avea o casă, de a-și întemeia o familie și mai puțin de dorința de a-și manifesta instinctul matern, de a deveni mămică. Iată că la 39 de ani această pacientă își dorește. A început să fie investigate, iar ceea ce facem acum, laparoscopie exploratorie ne va arăta dacă este posibil sau nu să rămână pe cale naturală, sau va fi nevoie de fertilizare in vitro.

Ce nu am spus, odată cu observarea organelor genitale interne pe cale abdominală și corectarea eventualelor modificări, aderențe stricturi salpingiene la trompe, la sfârșit facem și așa numita cromopertubație, adică pe cale vaginală se instilează prin col în uter o substanță colorată, albastru de metilen, un fel de cerneală care pătrunde în uter și dacă trompele sunt permeabile vedem în timp real când suntem cu camera video în abdomen, dacă acea substanță colorată iese prin trompe în abdomen.

În acest caz este limpede că ambele trompe sunt permeabile și deci că nu este o cauză a infertilității obstrucția tubară. Dacă acestea sunt înfundate deci substanța colorată nu iese prin trompe, printr-una sau uneori chiar prin amândouă, atunci se încearcă în același timp corectarea acestor defecte și în final obținerea permeabilității tubare uni sau bilaterale.

Este o metodă care este și diagnostică și în același timp și terapeutică pentru infertilitate și noi o recomandăm având posibilitatea să facem acest tip de intervenție ca metodă uzuală în infertilitate, când bănuim că este o cauză a infertilității obstrucția tubară, adică înfundarea trompelor.

    Ai întrebări? Programează o consultație!

    Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.