Leziune precanceroasă majoră – Conizație

Abonează-te la canalulul Youtube
Royal Hospital Bucharest

Youtube Logo Abonează-te acum

Doctor Cristian – Jumuga

Urmează să efectuez o intervenție chirurgicală la o pacientă de 30 ani, care, dorindu-și o sarcină, a efectuat investigații ginecologice de rutină, printre care și un examen Babeș-Papanicolaou.

Investigația a fost însă anormală, este vorba de un rezultat HSIL, în urma căruia pacienta a efectuat o testare HPV și a fost depistată pozitiv pentru tulpina 16. Ulterior a efectuat o colposcopie care a relevat prezența unei modificări majore situată periorificial, cu extensie parțială la nivelul endocolului. Pe baza acestor investigații, s-a ajuns la concluzia : leziune precanceroasă majoră, cu extensie endocervicala, iar indicația a fost una chirurgicală și anume efectuarea unei conizații. Conizația este o intervenție chirurgicală care își propune să excizeze în totalitate leziunea de la nivelul colului, deci cu alte cuvinte își propune să fie o metodă terapeutică, dar în același timp și o metodă diagnostică pentru că va permite (în urma intervenției) anatomo-patologului să ne precizeze cu exactitate diagnosticul.

Sperăm noi că post-intervenție, rezultatul anatomo-patologic va fi unul favorabil, că această conizație va reprezenta și singurul timp terapeutic și că ulterior, pacienta va fi sănătoasă, aptă pentru procreere.