LIRA: O Tehnică Inovatoare pentru Corectarea Herniilor Abdominale

Abonează-te la canalulul Youtube
Royal Hospital Bucharest

Youtube Logo Abonează-te acum

Herniile abdominale reprezintă o problemă de sănătate frecventă, afectând un număr semnificativ de persoane din întreaga lume. Aceste hernii pot cauza disconfort, durere și, în cazuri grave, pot conduce la complicații periculoase. Una dintre tehnicile chirurgicale inovatoare folosite pentru tratamentul herniilor abdominale ventrale, atât primare cât şi postincizionale este Laparoscopic Intraperitoneal Rectus Aponeuroplasty, sau pe scurt, LIRA.

Ce este LIRA?

LIRA, cunoscută și sub numele de Laparoscopic Intraperitoneal Rectus Aponeuroplasty, este o procedură chirurgicală minim invazivă. Această tehnică a fost dezvoltată pentru a reduce tensiunea parietală apărută în cazul procedeului IPOM+, efectuat, de asemenea, laparoscopic.

Procedura LIRA implică efectuarea unor incizii de relaxare în teaca drepților abdominali, în sutura lambourilor musculoaponevrotice și introducerea unei plase dual- mesh care acoperă larg defectul. Toate aceste proceduri se desfāşoară sub supravegherea unei camere video şi cu instrumente speciale, prin-o incizie de 12mm și două de 5 mm.

Avantajele LIRA:

  • Minim invazivitate:: Cicatricile sunt mai mici, iar recuperarea este mult mai rapidă în comparație cu procedurile deschise.
  • Risc redus de recidivă prin scăderea tensiunii intraparietale.
  • Durere redusă: Deoarece operația este minim invazivă, pacienții tind să experimenteze mai puțină durere postoperatorie.

Cine este candidat pentru LIRA?

Nu toți pacienții cu hernie abdominală sunt candidați potriviți pentru procedura LIRA. Candidații ideali pentru LIRA includ persoane cu hernii abdominale ventrale de dimensiuni medii sau mari, care pot beneficia de avantajele acestei tehnici minim invazive. Cu toate acestea, fiecare caz trebuie evaluat individual de către medicul nostru specialist în chirurgie parietalā pentru a determina cea mai potrivită opțiune de tratament.