Luxație recidivantă a umărului – procedeul Latarjet – Operație

Abonează-te la canalulul Youtube
Royal Hospital Bucharest

Youtube Logo Abonează-te acum

Ortopedia este specialitatea medico-chirurgicala care se ocupa de diagnosticarea si tratarea afectiunilor sistemului osteoarticular si musculoligamentar.

Articulația umărului este una dintre cele mai mobile articulaţii.

Odată cu mobilitatea ridicată, articulația umărului vine și cu o stabilitate scăzută, cauza frecventă a aparatiei luxatiei de umăr.

Doctor EDUARD CERNAT

Săptămâna aceasta am intervenit asupra unui umăr instabil și am efectuat ceea ce se numește în limbaj ortopedic procedeul Latarjet.

Un pacient tânăr, în vârstă de 50 de ani, cu istoric de luxație recidivantă a umărului, tratat conservator în câteva rânduri, cu durere și cu o impotență funcțională moderată secundară acestei instabilități.

În chirurgia de stabilizare a umărului sunt două procedee descrise și utilizate pe scară largă în ortopedie:

  • procedeul Latarjet:
  • operația Bankart.

În operația Bankart se practică o reinserție a capsulei articulare care este desprinsă din porțiunea anterioară a glenei, împreună cu labrumul articular, pentru că umărul este o articulație cu grad foarte mare de mobilitate. Prețul de plătit pentru o astfel de articulație foarte mobilă, câteodată este riscul de instabilitate. În procedeul Bankart se reinseră capsula care se rupe în momentul luxației

În procedeul Latarjet, practic se augmentează cavitatea glenoidală cu o porțiune osoasă care vine din porțiunea anterioară a scapulei.

Am intervenit în condiții de siguranță sub anestezie “bloc locoregional supraclavicular”. Avem norocul și privilegiul să operăm în condiții foarte bune pentru că îl avem pe doctorul Petre Bogdan, medic primar anestezie, care poate oferi tipul acesta de anestezie, astfel că pacientul a fost treaz tot timpul intervenției, aproximativ o oră jumătate – două, cât a durat procedeul chirugical propriuzis.

Am comunicat cu pacientul, nu a avut niciun fel de reacție adversă care apare de obicei după anestezia generală. A fost externat la 24 de ore în condiții de siguranță și beneficiind de procedeul Latarjet a primit și un protocol de recuperare care este, din punctul meu de vedere mult mai prietenos cu pacientul comparativ cu operația Bankart