2018-12-03
Diagnosticarea și tratarea tumorilor nedetectabile ecografic în cancerul de sân – marcaj tumoral cu harponul
Doctor Ioan Stoian
Astăzi voi vorbi despre importanța echipei multidisciplinare care concură la diagnosticarea și la tratarea unei paciente.
Cazul concret este al unei paciente la care mamografic s-a descoperit la nivelul unuia dintre sâni, o zonă de microcalcificări.
Deci o zonă mică în sân în care sunt ca niște steluțe pe cer concentrate într-un loc, multe multe microcalcificări cu specific anume care ne arată că este posibil acolo, în acea zonă, să fii un cancer incipient de sân.
Deci ne ridică o suspiciune majoră de cancer de sân.
Cancerul mamar poate fi vindecat în 90% din cazuri atunci când este depistat și tratat la timp.
Fără să ne spună însă cu certitudine că este sau nu este acolo un cancer. Evident că fiind doar aceste microcalcificări nici nu simți la palpare o tumoră, un nodul. Deci aici diagnosticul de suspiciune de cancer mamar este pus doar mamografic prin prezența acestor microcalcificări într-o zonă dintr-unul dintre sâni.
Mai departe pentru a știi cu certitudine dacă acea zonă este un cancer sau nu este, trebuie făcută fie o biopsie o puncție biopsie în zona de calcificari, fie o biopsie excizională în care toată zona cu microcalcificări o scoți de acolo și o dai la analiză la histopatologie. Varianta puncției biopsie cât și varianta biopsie excizionale implică marcarea locului de microcalcificări în sân, pentru că altfel practic nepalpând nimic în sân în zona modificată, tot sub ecran radiologic la mamografie trebuie să localizezi zona care fie trebuie puncționată fie care trebuie marcată în vederea operației ulterioare de biopsie excizională.
Acest lucru implică deci o participare activă a medicului radiolog care execută mamografiile și noi din fericire în spitalul nostru putem face acest lucru prin colaborarea cu un foarte bun și pasionat de meserie medic imagist, care este doctorul MașalaDoctor Narcis Mașala
Pacientă cu microcalcificări suspecte în sânul drept, un focar vizibil în incidență prin magnificație, cu microcalcificări polimorfe care nu au avut expresie la ecografie.
Doctor Ioan Stoian
Am discutat despre caz și am ales ca variantă de rezolvare a cazului mai întâi marcarea zonei de microcalcificări, ca apoi în sala de operație, eu să scot zona de microcalcificări și ulterior a treia etapă, care este cea mai importantă, piesa pe care o scoatem să o ducem la anatomie patologică pentru a știi că este sau nu este cancer.
Deci examenul histopatologic este cel care în definitiv ne va pune diagnosticul exact de ce este în sân. Drept pentru care pacienta înainte de a veni în sala de operație, a fost îndrumată către mamografist, către doctorul Mașala care i-a făcut marcajul zonei cu microcalcificări.
Ce înseamnă acest lucru… sub ecran radiologic, deci în timpul compresiei radiologice pentru mamografie, printr-un aparat special care delimitează strict zonele din sân, el introduce în sân o sârmă foarte fină, un harpon cum îi spunem noi în limbaj medical, un fel de cârlig care se introduce strict în zona de microcalcificări astfel încât în momentul în care pacienta ajunge în sală, eu mergând pe acel harpon să găsesc zona de microcalcificări, altminteri nu aș fi știu de unde să scot.
Lucru care s-a și întâmplat, doctorul Mașala a făcut marcajul zonei de microcalcificări sub ecran radiologic introducând cu anestezie locală fără să doară absolut deloc, deci pacientele nu trebuie să fie speriate de această manevră pentru că este nedureroasă, după care pacienta având marcat locul cu microcalcificări prin acel harpon, a venit în sala de operație unde echipa de operație era pregătită, și sub anestezie, pacienta adormită fiind de tot, am reușit să scoatem exact zona de microcalcificări din sân, deci nici mai mult dar nici mai puțin, zona pe care am trimis-o din nou la verificare la domnul doctor Mașala, pentru a vedea tot mamografic dacă pe piesa secționată se regăsește zona de microcalcificări. Lucru care s-a confirmat, după care piesa cu microcalcificări a urmat pasul următor de diagnostic anatomopatologic, adică piesa a mers în continuare la histopatologie, în tot acest timp pacienta dormind, pentru că, conduita pe mai departe este limitată de acest rezultat histopatologic.
Din fericire în acest caz nu a fost un cancer ci doar o leziune precanceroasă care nu impunea ca terapie chirurgicală mai mult decât ceea ce am făcut. Adică rezecarea, îndepărtarea în întregime a zonei modificate radiologic mamografic.
Evident că pacienta după aceea a fost trezită și i s-a dat vestea cea bună că nu este cancer și lucrurile au mers foarte bine, a doua zi de altfel a și plecat acasă. Aici a fost un caz fericit pentru că am mai avut cazuri în care examenul histopatologic al piesei operatorii a arătat că este un cancer acolo.
Și atunci conduita în acest caz este continuarea intervenției chirurgicale pe două căi: fie operație conservatoare în care nu se scoate sânul, se scoată doar o zonă mai mare în jurul zonei de microcalcificări și se scot ganglionii din axilă pentru a ști dacă aceștia sunt invadați sau nu, sau varianta radicală în care pacienta dorește să i se scoată sânul de tot, împreună cu ganglionii din axilă. Au fost și astfel de cazuri în care pacientele au suferit aceste tipuri de operații pentru cancer pentru că diagnosticarea făcută și mamografic dar mai ales anatomopatologic a arătat că acolo este un cancer.
Iată că în același timp, în același moment, participă trei medici de diverse specialități la diagnosticarea și la rezolvarea afecțiunii unei paciente, deci munca în echipă este foarte importantă, iar pacienta trebuie să știe atunci când merge într-un spital unde trebuie să se rezolve o astfel de patologie la nivelul sânului, că întâlnește o echipă care rezolvă pe moment tot ceea ce are nevoie.