Mastectomie stângă cu ganglion santinelă și reconstrucție cu expander tisular

Abonează-te la canalulul Youtube
Royal Hospital Bucharest

Youtube Logo Abonează-te acum

Ce este mastectomia?

O mastectomie este o procedură chirurgicală realizată în scopul extirpării unui sân afectat de un cancer avansat.

Uneori operația se face și cu rol preventiv, la femeile care au un risc genetic sporit de cancer mamar, pe fondul modificării genelor BRCA1 și BRCA2.

Ce este cancerul de sân multifocal?

În practica medicală uzual suntem obișnuiți ca atunci când vorbim despre cancerul la sân să vorbim despre o formațiune tumorală invazivă unică, care se însoțește sau nu de focare de carcinom ductal insitu.

În cazul cancerului multifocal (așa cum este și cazul pacientei noastre de astăzi) vorbim de prezența a cel puțin două formațiuni tumorale care sunt localizate unele lângă altele într-o anumită arie sânului, de regulă într-un singur cadran.

Pentru chirurgul ginecolog oncolog Cristian Jumuga, carcinomul multifocal reprezintă o provocare pentru că trebuie pe de o parte a se realiza o intervenție chirurgicală completă, oncologică, cu îndepărtarea tuturor țesuturilor canceroase cu limite de rezecție în țesut sănătos, dar pe de altă parte trebuie să realizezi o operație cât mai limitată, cât mai conservatoare, cât mai estetică. Iar acest lucru în cazul carcinomului multifocal nu este ușor de realizat.

Urmăriți toate detaliile acestei intervenții chirurgicale în materialul video de mai sus realizat în sala galbenă Royal Hospital Bucharest.