2020-02-03
Mastectomie subcutană bilaterală cu implant mamar simultan
Doctor Cristian Jumuga
Urmează să intervenim chirurgical în cazul unei paciente în vârstă de 38 de ani.
Este vorba despre o pacientă fără antecedente heredocolaterale semnificative pentru cancerul de sân dar este vorba despre o pacientă care are deja nașteri, care prezintă multiple formațiuni tumorale mamare bilaterale cu caracteristici de tip BIRADS 3, adică formațiuni cel mai probabil benigne.
Una dintre ele, cea de la sânul drept pe care am încadrat-o BIRADS 4 în urma evaluărilor, am biopsiat-o anterior, s-a dovedit a fi un fibrom. Sigur, managementul pacientelor cu formațiuni mamare multiple ce par benigne fără a efectua insa biopsierea fiecăreia în parte, poate fi dificil în practica medicală. În cazul de față, pacienta și-a dorit o opțiune care începe să fie din ce în ce mai des utilizată, o opțiune în care să își rezolve problemele actuale de la nivelul sânilor – este vorba de prezența în ambii sâni a mai multor formațiuni tumorale, – de asemenea o dorință a pacientei de a preveni pe viitor apariția cancerului la sân și de asemenea dorința pacientei de a-și satisfice și o dorință din punct de vedere estetic, aceea de augmentare mamară. Motiv pentru care împreună cu colega mea doamna doctor Stănculescu, medic chirurgie plastică, am decis împreună cu pacienta să facem următorul pas.
Este vorba despre mastectomia subcutană bilaterală, curativă pentru formațiune deja existente în sân, dar și practică, pentru un ipotetic neolpasm de sân ulterior și în același timp reconstructivă, prin inserarea bilaterală a unui implant mamar retropectoral.