Miomectomii multiple și cromopertubație – laparoscopic

Abonează-te la canalulul Youtube
Royal Hospital Bucharest

Youtube Logo Abonează-te acum

Doctor GABRIELA JUMUGA

Am intervenit chirurgical la o pacientă în vârstă de 36 de ani, pe care am diagnosticat-o preoperator cu uter polifibromatos și infertilitate primară. Practic pacienta își dorește o sarcină de circa patru ani de zile, iar investigațiile preliminare au identificat prezența mai multor fibroame uterine, dezvoltate preponderent subseros, cel mai mare fiind de 6 centimetri, fără însă a depista o cauză concretă care să explice infertilitatea.

Am decis să intervin chirurgical laparoscopic, intervenția chirurgicală având dublu scop:

în primul rând excizia fibroamelor uterine iar în al doilea rând verificarea permeabilității trompelor în contextul acestei infertilități.

Este o intervenție chirurgicală laparoscopică, la o pacientă tânără, cu un fibrom uterin de 6 cm. Am mai descoperit intraoperator încă două mici fibroame de un centimetru respectiv un centimetru jumătate, ca și intervenție voi face o miomectomie, voi exciza toate fibroamele uterine. Practic intraoperator am efectuat: miomectomii multiple pe cale laparoscopică, am îndepărtat fibroamele uterine, care vor merge la examen histopatologic, și în al doilea rând am efectuat cromopertubația, adică am verificat permeabilitatea trompelor.

Intervenția chirurgicală a decurs în condiții foarte bune, pacienta va fi externată în 48 de ore și își va relua activitatea cotidiană ca și cum aproape nu se fi întâmplat nimic.