Neoplasm mamar – Mastectomie radicală tip Madden

Abonează-te la canalulul Youtube
Royal Hospital Bucharest

Youtube Logo Abonează-te acum

Cazul prezentat mai jos de dr. Cătălin Jianu este al unei paciente care prin autocontrolul sânilor a descoperit o formațiune suspectă la nivelul sânului stâng.

Autoexaminarea lunară a sânilor, însoțită de controlul mamar anual de rutină, reprezintă primul pas în screeningul cancerului mamar.

  • Implică inspecția și autopalparea sânilor cu scopul de a observa eventualele modificări la nivelul glandei mamare.
  • Se recomandă efectuarea lui imediat după menstruație, când sânii nu mai sunt tumefiați și dureroși.

Doctor CĂTĂLIN JIANU

Intervenția practicată anterior este o mastectomie radicală modificată tip Madden.

O pacientă de aproape 70 de ani cu neoplasm mamar confirmat prin puncție biopsie. Computerul tomograf, RMN-ul și scintigrafia osoasă nu au evidențiat determinări secundare sau adenopatii la distanță. Deci chiar dacă situația locală era de invazie loco-regională relativ avansată, macroscopic neoplazia nu se extinsese la distanță.

Palparea și chiar vizualizarea tumorii la nivelul sânului sunt motivele pentru care pacienta s-a prezentat în urmă cu mai puțin de un an, șapte – opt luni la medic.

Trebuie investigații relativ frecvente, chiar și screening al neoplasmului de glandă mamară.

Pacientele trecute de o anumită vârstă trebuie să se prezinte aproximativ o dată pe an la medic pentru un control de specialitate. Trebuie să efectueze mamografie și ecografie, care sunt ca ochii și urechile chirurgului și oncologului.

De asemenea, în anumite situații particulare, celelalte investigații necesare. Uneori trebuie RMN mamar, atunci când formațiunea nu e bine vizualizabilă la radiografia și la ecografia clasică, sau alte investigații.