Obstrucție de col vezical

Abonează-te la canalulul Youtube
Royal Hospital Bucharest

Youtube Logo Abonează-te acum

Avem astăzi un tânăr de 31 de ani, cu o patologie extrem de sâcâitoare, un pacient care acuză dificultate în a urina, este o patologie pe care o întâlnim frecvent la vârstnici, dar extrem de rar la pacientul de 30 de ani.

O patologie care-i pune serioase dificultăți în activitățile lui de zi cu zi pentru că tot timpul se chinuie să urineze, îl ustură, îl doare, sunt eforturi pe care trebuie să le depună, practic își consumă foarte mult timp din activitatea lui și din energia lui gândindu-se la problemele urinare pe care le are.

La Royal Hospital Bucharest, insistăm pe prevenție.

Am încercat tot felul de tratamente medicamentoase gândindu-mă că este acolo o inflamație la nivelul prostatei, la nivelul uretrei, care-i crează aceast simptom. Rezultatele la analizele de laborator, probele bacteriologice au venit sterile, deci nu este vorba de infecție, iar tratamentul pe care l-a urmat pacientul nu a dat niciun fel de rezultat.

M-am gândit atunci că probabil lucrurile sunt un pic mai complicate decât au părut la prima vedere, simptomatologia pacientului continua să fie una destul de serioasă și de sâcâitoare și atunci am făcut un set de investigații să spunem mai complicate un pic, mai complexe și am constatat că pacientul are o obstrucție a colului vezical, o patologie ceva mai rară, mai puțin frecventă și care este responsabilă de această simptomatologie a pacientului.

Așa cum femeile au devenit conștiente de necesitatea evaluării anuale a sănătății gineco-mamare, așa și bărbații ar trebui să se preocupe de sănătatea lor urologică.

Această obstrucție a colului vezical nu are niște cauze cunoscute și acceptate de comunitatea științifică, însă patologia în sine este recunoscută chiar dacă nu putem descrie niște cauze foarte clare.

Ce o să facem astăzi o să încercăm să incizăm colul vezical al pacientului în așa fel încât să eliminăm acea parte care acționează acolo ca un baraj dacă vreți și care îl împiedică pe pacient să urineze normal. Este o operație endoscopică, o operație care nu presupune niciun fel de tăietură, se face sub anestezie, deci pacientul nu va simți nimic, tehnica din punct de vedere a operatorului este una foarte spectaculoasă pentru că se desfășoară sub control video, cu sursă de lumină puternică și cu o optică care mărește de foarte multe ori, practic putem spune că ochiul chirurgului este la doar câțiva milimetri de leziunea pe care încearcă să o îndepărteze, imaginea poate fi văzută pe ecran, poate să o vadă inclusiv pacientul dacă dorește, poate fi văzută de toți cei prezenți în sala de operație în așa fel încât lucrurile sunt foarte transparente și foarte clare pentru toți cei care asistă la operație.

Anestezia probabil va fi anestezie rahidiană ceea ce înseamnă că pacientul va rămâne imobilizat câteva ore după operație și cel mai probabil, sperăm să nu avem nici un fel de incidente sau complicații, cel mai probabil mâine pacientul putea să meargă înapoi acasă și sperăm că nu va mai avea problema pentru care ni s-a adresat.