2020-10-08
Operație de stabilizare patelofemurală – luxație de rotulă
Ortopedia este specialitatea medico-chirurgicala care se ocupa de diagnosticarea si tratarea afectiunilor sistemului osteoarticular si musculoligamentar.
Chirurgul ortoped traumatolog va diagnostica afectiunea, va trata, va urmări recuperarea medicală.
Doctor EDUARD CERNAT
De ce afecțiune suferea pacientul operat astazi la Royal Hospital Bucharest?
Îmi limbaj medical numim lucrul acesta “instabilitate patelofemurală”. Este practic momentul în care rotula se deplasează în lateral fără control și revine spontan la locul ei. Câteodată… altădată necesită o manevră de reducere.
Suntem la Royal Hospital, în București. Astăzi am finalizat cu succes o intervenție chirurgicală de stabilizare patelofemurală, prin care am redresat practic o anatomie vicioasă a rotulei și a mecanismului extensor.
Operația a constat în transpoziția tuberozitații tibiale, în reconstruirea ligamentului patelofemural intern, în rezecția parțială a fațetei externe a rotulei și în tratamentul leziunilor de cartilaj subiacente. Pacientul este tânăr, scopul intervenției chirurgicale este în primul rând prevenirea dezvoltării artrozei patelofemurale, ameliorarea imediat a simptomatologiei după o perioadă de recuperare și dispariția fenomenelor de instabilitate patelofemurală.
Este o operație pe care o facem atât la tineri cât și la persoane de vârstă medie, în funcție de momentul în care apare simptomatologia. Sunt intervenții care necesită o recuperare de durată medie spre lungă, dar cu meticulozitate, cu atenție, cu recuperarea atent coordonată, rezultatele sunt foarte bune și pacienții își pot relua viața fără dureri, fără instabilitate, având un genunchi care probabil nu va dezvolta o artroză precoce.
Poate trăi un om cu aceasta afecțiune fără intervenție chirurgicală?
Pacientul poate trăi în principiu cu orice afecțiune de natură ortopedică. Pentru noi ca ortopezi scopul este să îi facem pe oameni să trăiască cu bucurie și să poată face sport, să poată avea o viață în care grija durerii să nu le ocupe timpul și energia din timpul zilei.
Poate trăi, dar poate trăi mult mai bine cu un genunchi stabil, care să nu-i dea dureri și care să-i permită să facă orice fel de activitate își propune.