Operație fibrom uterin 8 cm – Video – Dr. Jumuga

FIBROMUL UTERIN ESTE ÎNTÂLNIT CEL MAI FRECVENT LA FEMEIA DE VÂRSTĂ REPRODUCTIVĂ, FIIND RESPONSABIL DE PESTE O TREIME DIN INTERNĂRILE ÎN CADRUL SERVICIILOR DE GINECOLOGIE.

Este o tumoră benignă (necanceroasă) a miometrului (stratul muscular al uterului), unică sau, mai frecvent, multiplă (polifibromatoza uterină). Fibromul uterin este diagnosticat în majoritatea cazurilor la femeile cu vârste cuprinse între 35 şi 45 ani.

TRATAMENTUL FIBROMULUI UTERIN

Atitudinea este nuanțată ținând cont de numeroși factori.
Este indicat ca pacienta să se adreseze unei clinici de ginecologie care, dincolo de posibilitățile diagnostice și terapeutice moderne, să-i poată oferi un climat de încredere, informații asupra bolii, asupra posibilelor complicații, permițând ca, la sfatul medicului specialist să urmeze conduita terapeutică cea mai adecvată.

Doctor CRISTIAN JUMUGA

Am intervenit chirurgical la o pacientă în vârstă de 26 de ani, care a fost diagnosticată cu un fibrom uterin voluminos, în condițiile în care este nulipară -adică nu are nașteri.

Intervenția chirurgicală a mers foarte bine.

De ce a fost nevoie de o operație de fibrom uterin?

Sigur că fibromul uterin, sau fibroamele uterine reprezintă o patologie foarte frecventă. Foarte multe paciente, chiar și foarte tinere, sub 30 de ani, sunt diagnosticate cu fibrom sau fibroame uterine.

Se poate trăi oarecum bine cu fibromul uterin, până la momentul menopauzei, în care începe să involueze, cu condiția că nu creează probleme.

În cazul de față de ce am intervenit chirurgical pentru că fibromul era foarte mare, era un fibrom de 8 cm, dezvoltat exact în centrul uterului. Dincolo de faptul că a devenit simptomatic, pacienta -cum spuneam- este nulipară, nu are nașteri. Posibilitatea să obțină o sarcină cu acest fibrom voluminos dezvoltat central și mai ales să ducă la termen o sarcină în siguranță, era foarte mica, ca să nu spun zero. Tehnica chirurgicală pentru o operație de fibrom uterin este complexă și minuțioasă, dar este încununată de satisfacția pe care o ai atât tu, chirurgul care a făcut această operație, cât și pacienta și partenerul acesteia, pentru că activitatea sexuală se reia la o lună postoperator în cuplu, iar experiența acumulată până acum ne învață că rezultatele sunt foarte bune și durabile în timp.

Cum spuneam, este vorba de o pacientă foarte tânără, 26 de ani, și a descoperit fibromul oarecum întâmplător. O ecografie abdominală de rutină, nu neapărat pentru o patologie anume, ocazie cu care a aflat cu surprindere că are un fibrom uterin. Ulterior a început să își explice de ce din când în când mai avea niște dureri abdominale, de ce menstruațiile deveniseră ușor mai abundente, de ce începuse să urineze mai frecvent. De fapt erau complicații incipiente ale fibromului uterin.

Așa cum putem să vedem în câmpul operator, aici este uterul care a fost practic deschis la nivelul peretelui uterin anterior, aici este fundul uterin cu cele două coarne uterine și cu emergența trompelor uterine. Este vorba de un fibrom voluminos de 8 cm, dezvoltat din peretele uterin anterior dar dezvoltat central, cu evoluție și subseroasă și submucoasă. Ceea ce vedem la ora actuală este fibromul uterin care este parțial enucleate.

Mai avem foarte puțin și o să-l excizam complet, după care o să realizăm o sutură solidă a peretelui uterin, astfel încât cicatricea obținută să fie una fiabilă, iar pacienta să poată să rămână gravidă și să ducă o sarcină la termen și să nască în siguranță.

Intervenția chirurgicală a decurs foarte bine, am excizat complet fibromul uterin pe o incizie abdominală foarte mică suturată intradermic, astfel încât din punct de estetic practic pacienta nici nu o să vadă semnele inciziei după două trei luni de la operație.

Practic acesta este fibromul uterin despre care vorbeam. L-am excizat complet. O să-l trimitem la anatomie patologică. Sutura este aproape gata, chirurgical a mers totul foarte bine.

Pacienta nu are voie să rămână gravidă în următoarele șase luni astfel încât cicatricea uterină să fie bine consolidată, după care își poate planifica o sarcină în condiții de siguranță, iar aceasta o să evolueze foarte bine iar nașterea va fi prin operație cezariană, nu va fi o naștere vaginală.

    Ai întrebări? Programează o consultație!

    Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.