Laparoscopie ginecologică: operația laparoscopică a unui fibrom uterin

Fibromul uterin este o afecțiune benignă genitală, care impune frecvent tratamentul chirurgical, atât din cauza ineficienței tratamentelor medicamentoase, hormonale, cât și din cauza atingerii unor dimensiuni impresionante cu risc de complicații.

Prezentare generală a cazului 

O pacientă în vârstă de 38 de ani, cu o naștere prin operație cezariană, care a dezvoltat ulterior un fibrom istmic cu dimensiuni inițiale de 2/1,5 cm.

Tratamentul hormonal a fost exclus în urma unui diagnostic de trombofilie ( afecțiune hematologică), manifestat printr-o tromboză venoasă la nivelul brațului drept. 

Laparoscopie fibrom uterin, plan de intervenție

Stabilirea planului de intervenție laparoscopică 

În urma evaluării stării de sănătate a pacientei, a istoricului său medical și a examinării evoluției în timp a fibromului uterin, Dr. Mirela Vasile, medic specialist obstretică-ginecologie, a propus un plan de intervenție de operație laparoscopică.  

Creșterea rapidă in dimensiuni, pâna la cca 7 cm în diametru, localizarea într-o regiune unde exercită o compresie pe vasele pelvine și asocierea sângerărilor abundente au impus intervenția de operație laparoscopică a fibromului uterin

De ce este recomandată o operație laparoscopică într-un astfel de caz?

Intervențiile pe cale laparoscopică au avantaje multiple: 

  • agresiune minimă asupra organismului pacientului
  • reducerea disconfortului post operator
  • absența complicațiilor plăgilor operatorii
  • scurtarea perioadei de spitalizare
  • efect estetic maximal. 

Sală de operație, laparoscopie fibrom uterin

Cum a decurs operația laparoscopică de fibrom uterin?

Operația de laparoscopie este o intervenție minim-invazivă, care, chiar și în cazul unui fibrom uterin nu provoacă durere sau disconfort pacientei. În cazul de față, intervenția laparoscopică s-au desfășurat după cum urmează:

  • pregătirea pacientei pentru operația de laparoscopie 
  • realizarea în prealabil a tuturor investigațiilor medicale (ecografie transvaginală, etc.) 
  • extragerea fibromului prin morselare (fragmentarea în interiorul abdomenului cu un dispozitiv special).

În timpul operației de laparoscopie nu au existat complicații, iar pacienta a rămas în recuperare timp de 48 de ore. Tubul de dren a fost scos la 24 după intervenție iar recuperarea a fost una rapidă. 

Dacă ai un diagnostic de fibrom uterin, mai ales de dimensiuni mari, la spitalul Royal Hospital propunem operația de laparoscopie de fibrom uterin. Pentru mai multe detalii și informații ne puteți contacta pe e-mail sau telefonic