Reconstrucție nazală după cheilopalatoschizis

Cheilopalatoschizis, afecţiune numită popular „gură de lup”, este o malformaţie congenitală caracterizată prin apariţia unei fisuri la nivelul buzei superioare şi a palatului.

Dincolo de problemele de ordin estetic, această anomalie afectează serios funcţionalitatea organismului. Acest tip de malformaţie determină apariţia dificultăţilor de hrănire şi stopează dezvoltarea limbajului. Principala modalitate de tratare a acestei afecţiuni o reprezintă intervenţia chirurgicală.

Doctor CRISTIAN NIȚESCU

Astăzi operăm un domn de 24 de ani cu un cheilopalatoschizis, care este o malformație congenitală datorată unor probleme apărute în săptămânile 4-7 de sarcină.

Sunt destule cazuri în România și în general în lume. Apropos de această malformație congenitală, circa 1 din 1.000 de copii se nasc din păcate cu astfel de malformații. Ei sunt operați imediat după naștere în diverse etape: dacă este vorba și de palat cum a fost cazul pacientului nostru, dacă este vorba și de nas și buză, ulterior.

Astăzi noi operăm sechelele după cheilopalatoschizis. Practic vom performa o reconstrucție nazală în cazul de față, pentru că în urma acestei malformații și în urma operațiilor din copilărie a rămas cu multe probleme la nivelul piramidei nazale și la nivelul buzei. Dar astăzi ne ocupăm strict de piramidă nazală.

Vom face o reconstrucție de piramidă nazală pentru că preoperator s-a constatat o prăbușire a acesteia, în special în partea stângă, în nara stângă și tot ceea ce înseamnă cartilaj și os pe partea stângă. Pentru asta vom desface în mod clasic nasul, vom repoziționa dosul nasului, adică vom scoate din dosul nasului și din cartilajul septal, astfel încât nasul să aibă o poziție corectă, începând din frunte către zona unde se termină, spre vârful nasului. De asemenea ei vom scoate din cartilajele alare care sunt foarte mari, în special cel de pe partea stângă.

Vom folosi aceste cartilaje pe care le vom scoate pentru a le utiliza ulterior intraoperator ca grefe pentru a ranforsa vârful nasului, pentru a da un volum și o formă acestuia și de asemenea vom repoziționa… practic vom desprinde (în termeni mai puțin medicali) nara, narina stângă de la locul unde se inseră și o vom repoziționa către columella, astfel încât să fie aproape similară cu cealaltă.

De asemenea vom micșora distanța dintre vârful nasului și baza nării stângi, acolo unde se află cartilajul alar stâng, care este mult prea lung și utilizând o tehnică gen “vestă peste pantalon” vom ranforsa această anomalie, astfel încât nara stângă să fie aproape similară cu nara dreaptă.

Într-un final, după ce vom rezolva aceste probleme, se vor face fracturile laterale ale oaselor nazale și se va repoziționa nasul central, astfel încât să îi redăm acestui om încrederea în sine și o viață mult mai bună din punct de vedere social.

    Ai întrebări? Programează o consultație!

    Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.