Revizie proteză de șold – video intraoperator

Abonează-te la canalulul Youtube
Royal Hospital Bucharest

Youtube Logo Abonează-te acum

Prima artroplastie de șold (proteză de șold) s-a făcut în anul 1960 și este una dintre cele mai de succes intervenții chirurgicale, intervenție care redă mobilitatea pierdută și crește astfel simțitor calitatea vieții.

Principala boală pentru care se recomandă “proteza de șold” este coxartroza. După această intervenție chirurgicală, pacientul (aflat evident într-o stare de mobilitate redusă și durere) își poate relua activitățile normale, incluzînd aici mersul pe jos, înotul, şofatul, mersul pe bicicletă, dansul, şi alte sporturi care nu necesită efort mare.

Doctor MIHAI RÂȘCU

Am operat la Royal Hospital un caz legat de o proteză de șold care s-a deteriorat în timp, era pusă în urmă cu 10 ani într-un alt centru.

Pacientul acuza dureri la nivelul șoldului și impotență funcțională relativă, motiv pentru care a venit la consultație. În urma unor investigații imagistice și a examinării clinice, am ajuns la concluzia că este nevoie să schimbăm proteza, să facem așa zisa operație de revizie de proteză de șold.

În timpul operației implanturile vechi au fost extrase și înlocuite cu implanturi noi.

Proteza de șold se folosește în general în cazurile în care avem o artroza a șoldurilor, o coxartroză în stadiu avansat, pacientul prezentând dureri și scăderea calității vieții. Se încearcă inițial tratamente conservatoare la care în stadiu avansat nu prea avem răspuns și atunci este necesară operația de protezare a șoldului.

Această intervenție durează în jur de două ore, spitalizarea durează în jur de trei zile. Operația are câteva riscuri cum ar fi sângerare intraoperatorie, risc de infectare. Durata de viața a unei proteze este în jur de 10-15 ani în condiții de uzură medie a acesteia.

Intervenția de revizie a protezei de șold ale cărei imagini le-ați văzut anterior a durat aproximativ 6 ore jumătate. Au apărut probleme în a extrage implanturile vechi, dar din fericire operația s-a încheiat cu success.