Rezecție atipică segment 8 hepatic pentru metastază cancer de colon

Abonează-te la canalulul Youtube
Royal Hospital Bucharest

Youtube Logo Abonează-te acum

În cazul intervențiilor chirurgicale la nivel hepatic, cel mai important aspect îl reprezintă sângerarea.

O intervenție în care pierderile de sânge la nivelul ficatului sunt minime și nu necesită transfuzii sangvine, asigură chirurgul că evoluția postoperatorie (după îndepartarea tumorilor sau a metastazelor) va fi bună.

Cazuri din ce în ce mai complexe sunt operate cu succes la Royal Hospital Bucharest. Competențele medicale ale chirurgilor noștri asigură succesul cazurilor cu grade foarte ridicate de dificultate operatorie.

Doctor VICTOR ȘTEFĂNESCU

Dorim să vă prezentăm cazul unei paciente în vârstă de 75 de ani operată în cadrul Royal Hospital, având o patologie malignă reprezentată de o formațiune tumorală hepatică secundară unei tumori de colon operate în antecedente.

Pacienta, cunoscută cu un carcinom mamar operat precum și un adenocarcinom de colon operat, în urma controalelor oncologice a fost decelată cu o formațiune hepatică la nivelul segmentului 8 hepatic, cu caractere incerte din punct de vedere atât al malignității cât și al originii tumorale.

În consecință am considerat oportună efectuarea unei puncții biopsii transparietohepatice cu examen histopatologic și analiza imunohistochimică a piesei, care a confirmat într-adevăr originea colonică a formațiunii hepatice.

În strânsă colaborare cu medicul oncolog s-a decis oportunitatea extirpări acestei formațiuni.

Am practicat o laparotomie exploratorie și intraoperator în cadrul ecografiei, am identificat atât vizual cât și palpator formațiunea.

Ocupând segmentul 8 aproape în totalitate, am considerat oportună izolarea venelor hepatice medii și drepte pentru un control vascular mai bun, am efectuat o rezecție atipică de segment opt care, după aproximativ 60 de minute de clampaj Pringle al pediculului hepatic, a decurs fără incidente majore, fără sângerări și fără necesitatea transfuziei atât intraoperatorii cât și postoperatorii.