Dr. Augustin Dima: operație pro-bono pentru cancer de colon

Abonează-te la canalulul Youtube
Royal Hospital Bucharest

Youtube Logo Abonează-te acum

Printre multele proiecte inițiate de curând la Royal Hospital, ne bucurăm că putem, prin bunăvoința managementului spitalului și a echipei medicale de chirurgi excepționali, să ne ocupăm și de cazuri sociale, ale unor oameni care nu își pot permite accesul la operații salvatoare de viață, într-un spital privat, în condiții perfecte de siguranță.

Cazul pe care vi-l prezentăm este al unui pacient diagnosticat cu tumora malignă de colon, care a primit indicația de operație radicală, în cel mai scurt timp. Dr Dima Augustin nu a ezitat să se implice în acest caz și, deși tocmai se alăturase echipei chirurgicale Royal Hospital, și-a pus la dispoziția pacientului întregul talent chirurgical, gratis, pentru acest caz medical.

Operația efectuată (hemicolectomie stângă) este o operație cu grad ridicat de dificultate, pentru care echipa operatorie, formată din 4 chirurgi și 3 asistente medicale, a depus un efort susținut timp de 4 ore. Calea de abordare a operației a fost cea laparoscopică, asigurând pacientului o recuperare postoperatorie mult mai rapidă decât în cazul unei operații clasice, abdominale.

Cazurile sociale sunt deseori  abordate la Royal Hospital, fără ezitare, de către medicii chirurgi de diverse specialități. Pentru că ne place să facem bine.

Cancerul de colon este printre cele mai frecvente afecţiuni maligne la nivel global şi printre cauzele principale de deces, iar statisticile arată că numărul cazurilor de cancer de colon va creşte considerabil în următorii ani.

Cancerul de colon poate să nu se manifeste, până în stadiul avansat. Când produce simptome, acestea pot fi: modificări de tranzit intestinal – diaree, constipaţie- care durează mai multe zile la rând; senzaţie constantă de nevoie de a defeca; sângerări rectale; sânge în materiile fecale; crampe abdominale; slăbiciune şi oboseală; scădere inexplicabilă în greutate.

Uneori cancerul poate bloca colonul, fenomen numit obstrucţie intestinală. Pentru că se manifeta prin dureri puternice abdominale, balonare, constipaţie şi senzaţie constantă de rău, obstrucţia intestinală este o urgenţă medicală.

Doctor IOAN STOIAN

Astă seară avem un caz deosebit în spitalul nostru.Un caz deosebit nu neapărat prin patologia pe care o prezintă ci prin faptul că a avut șansa de a găsit doi oameni care au putut să îl ajute într-un moment “de greu”. Un om care nu își poate permite costul unei operații în privat, a obținut prin doctorul care îl îngrijește, care îl operează, doctorul Dima -este noul nostru membru al echipei Royal Hospital- un chirurg de excepție, dar mai mult decât atât un om de excepție, care aflând despre starea lui socială a acceptat să opereze acest pacient gratis, pro bono, fără să ceară niciun leu. Auzind despre acest lucru, am gândit, ca manager al spitalului, că putem și noi spitalul să oferim aceleași condiții, adică fără nici un fel de cost pentru pacient, el să își găsească sănătatea în spitalul nostru, în Royal Hospital.
Sperăm ca cele două gesturi, ale spitalului Royal și ale chirurgului care îl operează, să aducă sănătate și bucurie în familia pacientului care se va opera în această seară.

Doctor AUGUSTIN DIMA

Este vorba de un pacient în vârstă de 67 de ani, care a fost diagnosticat în urmă cu aproximativ o lună și jumătate cu o tumoră malignă de colon stâng, în stadiul de ocluzie intestinală, pentru care s-a efectuat într-un alt spital o stomă derivativă pentru a scoate pacientul din zona de risc, ulterior pacientul fiind orientat către un serviciu de oncologie. Comisia oncologică nu a reținut indicația pentru chimioterapie neoadjuvantă ci pentru intervenție chirurgicală cu viză radicală.

Tumora pacientului se situează undeva la aproximativ 60 de cm de orificiul anal, mai exact pe porțiunea descendentă a colonului stâng, iar intervenția pe care ne-am propus să o efectuăm este o hemicolectomie stângă pe cale laparoscopică, cu refacerea continuității digestive. Această sudură fiind protejată evident de stoma efectuată anterior, în momentul în care pacientul s-a prezentat la spital cu ocluzie intestinală. Bolnavul respectiv este un pacient cu posibilități financiare limitate,  motiv pentru care, prin amabilitatea conducerii spitalului și sigur prin dorința noastră de comun accord, am stabilit să efectuăm intervenția chirurgicală în spital Royal, fără nicio implicație financiară din partea pacientului, din dorința de a ajuta atât familia, cât și pacientul.