2020-10-03
Rezecție leziune cu microcalcificări la nivelul sânului
Centrul integrat de diagnostic și tratament al afecțiunilor sânului înseamnă, încă din anul 2008, o promisiune de excelență în servicii medicale oferite de întreaga echipă de imagiști, senologi, chirurgi și oncologi, care, printr-un management perfect al celor mai dificile cazuri medicale și-au dovedit competențele în diagnosticare și tratament.
Cu ajutorul echipei medicale și a dotărilor tehnice de ultima generație din cabinete, săli de operație, saloane postoperatorii și rezerve, mii de cazuri de cancer mamar și-au găsit rezolvarea, tot atâtea vieți fiind salvate.
METODELE DE TRATAMENT ABORDATE ÎN SPITALUL NOSTRU ASIGURĂ PACIENTELOR O ȘANSĂ DE VINDECARE POSTOPERATORIE MULT MAI RAPIDĂ, O RATĂ DE COMPLICAȚII MULT REDUSĂ ȘI POSIBILITATEA DE A REVENI LA ASPECTE NORMALE ALE VIEȚII SOCIO-PROFESIONALE ÎNTR-UN TIMP MULT MAI SCURT.
Doctor GEORGE DIACONU
Astăzi am operat o pacientă în vârstă de 50 de ani, care s-a prezentat la consultul ginecologic periodic anual, unde nu s-a decelat niciun fel de problemă genitală, moment în care i-a fost recomandată o ecografie de sân, care a ieșit la fel de de bună, și complementar mamografia recomandată din doi în doi ani (doamna în cauză nu a efectuat niciodată această mamografie). Surpriza apărând ca și rezultat al mamografiei cu tomosinteză 3d, prezența unor microcalcificări, a unei leziuni mamare cu multe microcalcificări localizate la nivelul sânului, care i-a pus un diagnostic de BIRADS 4, adică cu o suspiciune că ar putea fi acolo un proces malign.
Leziunea mamară cu microcalcificări se află la nivelul sânului drept. Avem reperarea harpon făcută din incidență laterală prin acest fir-ghidaj pe care îl vom urmări. Este la marginea leziunii cu microcalcificări și din partea caudală alt fir, care este dus în profunzime, în spatele leziunii astfel încât vom efectua o incizie la nivelul areolei prelungită în Y.
Vom exciza un sector mamar care să includă cele două fire harpon unde sunt limitele leziunii, o vom trimite la controlul mamografic pentru a fi sigur că microcalcificarile se află la nivelul piesei, urmând traseul examenului extemporaneu pentru a ne spune daca avem o posibilă patologie malignă.
Protocolul impune o biopsiere a zonei respective pentru a exclude diagnosticul de cancer. S-a ales și s-a decis să se efectueze o biopsie excizionala pentru a putea îndepărta tot placardul respectiv, toată zona cu leziune mamară modificată pe partea de la microcalcificări.
De ce nu s-a ales doar biopsia puncție echo-ghidată:
- zona respectivă nu se putea decela la ecografic
- dacă ar fi fost decelată ecografic exista o posibilitate destul de mare pentru a fi ratată zona de interes și atunci trebuia ca avea o conduită corectă, să fie excitată toată zona respectivă
De aici apar și următoarele demersuri și necesitatea unei echipe multidisciplinare în cazul doamnei, incluzând partea de imagistică, partea de anatomopatologie, partea de chirurgi – care fac această operație.
Al doilea harpon a fost identificat, cel din partea laterală, de aici începe modificarea mamografică, moment în care noi vom respecta limitele reperate de harpon. Vom merge -marginea laterală, superioară, și vom exciza până la fascia muschiului pectoral pentru a avea limite oncologice.
S-a decis reperarea zonei respective cu harpon -reprezintă introducerea unui fir radioopac la nivelul sânului până la nivelul modificării respective, care a fost efectuate în cadrul Royal Hospital de către doctorul Mașala, înainte să aibă această reperare de harpon, pacienta a fost consiliată și în vederea unui diagnostic de malignitate, adică de cancer de sân, momentul în care am decis… dacă va fi această problemă să facem o operație conservatoare. Adică să îi păstrăm sânul femeii fără să fie necesară o mastectomie
Pacienta a fost trimisă la o clinică parteneră de a noastră pentru a i se aplica o substanță radioactivă care face ca ganglionul santinelă, adica primii ganglioni, în cazul în care avem un cancer să fie primele stații în care celulele canceroase ajung, să le putem detecta și să excizăm strict acei ganglioni, urmând să fie reparată zona respectivă cu tehnica harpon, pe urmă pacienta să fie operată, să-i fie excizat sectorul respectiv în țesut sănătos, cu trimiterea piesei la mamografie – să fim sigur că focarele de microcalcificări sunt incluse în piesă și piesa totală trimisă la anatomopatologie în cadrul Royal Hospital pentru a confirma diagnosticul de cancer, sau nu.
Rezultatul de la anatomopatologie a fost benign. Operația s-a încheiat doar prin excizarea sectorului mamar care a inclus microcalcificarile, leziunea mamară respective, fără să fi necesară efectuarea detecției ganglionul santinelă, excizia acestuia și continuarea intervenției chirurgicale ca pentru o patologie malignă.
Vreau să mulțumesc întregii echipe de astăzi, spitalului Royal Hospital, domnului doctor Ioan Stoian, domnului doctor anestezist Petre Bogdan, doctorului Mașala – care ne-a ajutat cu această imagistică și reperarea leziunilor fără de care nu s-ar fi putut face această intervenție- și intregului nostru sistem de anatomopatologie care ne-a furnizat acest răspuns prompt în timpul operației efectuate