2021-02-03
Rezecție recidivă adenocarcinom rectal
Depistat din timp, cancerul colorectal are un prognostic mai bun și șanse de vindecare mai mari.
Începând cu vârsta de 50 de ani, atât la bărbați cât și la femei, colonoscopia este metoda standard de depistare și prevenție a cancerului colorectal.
După depistare, cazurile de cancer colorectal sunt analizate de către comisii multidisciplinare care iau decizii terapeutice în funcție de tipul cancerului și de gradul de răspândire în organism.
Tratamentul constă într-o combinație de mai multe metode, precum chirurgie, radioterapie și chimioterapie.
Doctor VICTOR ȘTEFĂNESCU
Vă prezentăm cazul unui pacient de sex masculin în vârstă de 64 de ani, care a fost diagnosticat în anul 2019 cu un adenocarcinom rectal mijlociu, adenocarcinom confirmat histopatologic, pentru care în primăvară acelui an a primit tratament neoadjuvant radiochimioterapic, cu un răspuns bun și ulterior în iunie 2019 a fost operat, practicându-se pe cale laparoscopică o rezecție joasă de rect, cu excizie parțială de mezorect.
Ulterior, în cadrul controalelor oncologice, a fost decelată o formațiune în vecinătatea anastomozei, o formațiune tumorală, care în momentul efectuării unei colonoscopii cu biopsie s-a dovedit a fi o recidivă de adenocarcinom rectal.
Problema majoră a apariției acestei recidive a constat în faptul că dezvoltarea ei locală a adus-o în contact intim cu vertebrele sacrate s4 și s5. După evaluarea cazului în cadrul comisiei oncologice s-a decis efectuarea “per primam” a unei rezecții a recidivei printr-o amputație de rect pe calea abdomino-perineală, în bloc cu o sacrectomie parțială.
Am efectuat intervenția care a durat aproximativ 5 ore, fiind o intervenție destul de dificilă prin faptul că a fost o re-intervenție.
Am avut de abordat un pacient cu un indice de masă corporală de peste 35, de asemenea abordul perineala l-am efectuat prin schimbarea poziției pacientului în decubit ventral și pentru că a trebuit să facem această rezecție în bloc cu o rezecție parțială sacrococcigiană (care a adus un timp operator în plus față de rezecția uzuală de rect).
Cu toate acestea intervenție a decurs fără incidente.
Am efectuat rezecția conform planificării și la final am obținut o rezecție macroscopic completă.
Evoluția postoperatorie a fost favorabilă, pacientul fiind externat în ziua a patra cu o stare generală foarte bună, fiind complet autonom în momentul externării.
Ca o concluzie aș vrea să menționez că din nefericire, afecțiunile oncologice prezintă un risc de recidivă într-un anumit procent chiar în cazul în care s-a efectuat un tratament corespunzător inițial.
Am vrut să vă prezentăm acest caz operat în cadrul Royal Hospital ca pe o dovadă că în situații bine selecționate există pacienți care pot beneficia de un gest salvator chiar în momente avansate ale bolii și în situații care par depășite terapeutic.