Acasă / Jurnal de chirurg / Sutura mușchiului supraspinos – Intervenție artroscopică

Sutura mușchiului supraspinos – Intervenție artroscopică

Mușchiul supraspinos (Musculus supraspinatus) este unul dintre cei patru mușchi care alcătuiesc manșeta rotatorilor, un grup important de mușchi și tendoane care stabilizează articulația umărului.

Mușchiul supraspinos este esențial pentru inițierea abducției brațului (ridicarea brațului lateral de corp) la nivelul umărului. Pe lângă rolul său în mișcare, mușchiul supraspinos ajută la stabilizarea capului humerusului în fosa glenoidă a scapulei, prevenind dislocările.

Mușchiul supraspinos joacă un rol foarte important în funcționarea normală a umărului, iar orice leziune sau disfuncție poate afecta semnificativ mobilitatea și stabilitatea articulației umărului.

Vezi video cu „Sutura mușchiului supraspinos” din sala de operație.
Click aici

Dr. Tudor Gavrilă

Tocmai am efectuat o intervenție chirurgicală artoscopică la o pacientă cu ruptură de mușchi supraspinos.

Pacienta în vârstă de 51 de ani s-a prezentat în urmă cu câteva zile la cabinet, acuzând durere severă de umăr drept, durere ce se acutiza noaptea sau la încercarea de mobilizare a brațului drept.
Examenul RMN a confirma faptul că are o ruptură de mușchi supraspinos.

Decizia a fost de a interveni chirurgical și de a realiza sutura mușchiului care era rupt. Așa că am fost în sala de operație unde, artroscopic, s-a efectuat curățarea bursei inflamate și sutura cu ajutorul unor ancore de titan a mușchiului supraspinos.

Postoperator, pacienta a fost imobilizată într-o orteză cu pernă de abducție, orteză care are rolul de a proteja sutura până când mușchiul se vindecă suficient de mult încât să permită mișcările active. Procentul de vindecare în aceste situații este de 95-96%, uneori spre 100%. Sunt foarte puține cazurile în care rezultatele sunt nesatisfăcătoare.

Pacienta va putea să se întoarcă la activitățile curente și nu va mai avea durerea pe care a avut-o în momentul în care s-a prezentat la cabinet.
Evoluția a fost foarte bună, pacienta va fi externată în următoarea zi.

Avantajul major al intervenției chirurgicale artroscopice este că inciziile se fac prin niște orificii foarte mici, așa că trauma asupra țesuturilor sănătoase din jur este mică și recuperarea va fi mai rapidă.

Abonează-te la canalulul Youtube
Royal Hospital Bucharest

Youtube Logo Abonează-te acum

    Ai întrebări? Programează o consultație!

    Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.