Totalizarea histerectomiei și anexectomie bilaterală cu examen histopatologic extemporaneu

Un alt caz pe care îl operăm astăzi este o femeie de vârstă mijlocie. Consider acest lucru, 45-50 de ani și la care, cu un timp în urmă cu vreo 10 ani în urmă, i s-a scos porțiunea superioară a uterului, corpul uterin, din cauza unor multiple fibroame, practic după operație rămânând cu colul și cele două ovare.

Evoluția a fost bună o perioadă, ca de câteva luni să constate că are dureri abdominale și la ecografie s-a pus în evidență un chist ovarian destul de mare, care la această vârstă trebuie scos evident.

Având în vedere că este trecută de 45 de ani vârsta la care teoretic femeia intră la menopauză, am acceptat, pacienta a acceptat de comun acord să scoatem pe lângă ovarul transformat chistic și celălalt ovar și evident să facem totalizare, histerectomie să scoatem și restul de uter, colul, care nu-și mai are niciun rost să rămână pe loc, ba din contră în timp există riscul de apariție al unor leziuni la acest nivel, la nivelul colului printre care temutul cancer de col.

Deci practic facem o operație mai extinsă, oarecum copiind ceea ce fac femeile din America, unde acolo, înțelegând că după 45 de ani, după vârsta în care ar intra la menopauză chiar și natural, atunci când apare o patologie genitală, conduita cea mai bună este să scoți totul, totul în ghilimele, adică să scoți uter și ovare bilateral astfel încât să nu mai există riscul unor leziuni genitale ulterioare, în felul acesta știe clar că nu va mai avea niciun fel de modificări patologice la acest nivel. Deci practic noi vom scoate primul lucru ovarul modificat chistic și îl vom da la analiză în timpul operației, se cheamă examen histopatologic extemporaneu  sau la gheață sau intraoperator, examen care ne precizează dacă formațiunea chistică este benignă sau malignă, este necanceroasă sau este canceroasă.

Dacă este benignă, operația se va continua cu a scoate și celălalt ovar și colul, așa cum am povestit la început, dacă este malign, atunci operația se extinde, devine radicală și pe lângă a scoate și celălalt ovar și restul de uter, trebuie scos și ganglionii din pelvis astfel încât să știm dacă nu cumva au plecat celulele canceroase mai departe, de asemeni se scoate epiplonul. Acela este cel care culege, adună celulele canceroase, de aceea într-un cancer de ovar a face epiplonectomie ca să scoți practic epiplonul cu totul sau omentectomie este obligatoriu pentru a stadializa cancerul de ovar.

De ce este o operație mai dificilă, radicală îi spunem noi, dacă este cancer, însă nicio analiză din cele făcute până acum, nu ne fac să credem că este acest lucru, că este un cancer de ovar, însă am avut obligația de a informa pacienta că dacă vom avea surpriza la microscop acea formațiune chistica să fie malignă, va trebui să facem operația radicală și trebuie să am acceptul pacientei de dinainte, nu pot să o trezesc în timpul operației să-i cer acordul și trebuie să știu dinainte că este de acord să extind operația și să fac operație radicală în care să nu rămână nimic pe loc cu cancer, astfel încât prognosticul în perspectivă să fie foarte bun.

    Ai întrebări? Programează o consultație!

    Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.