Tratament laparoscopic și recuperare rapidă pentru hernia inghinală

Abonează-te la canalulul Youtube
Royal Hospital Bucharest

Youtube Logo Abonează-te acum

Tratamentul recomandat pentru hernia inghinală este intervenția chirurgicală laparoscopică sau deschisă,  de  obicei cu folosirea unui grefon sintetic, după o discuţie informată cu pacientul și alegerea impreună cu el a metodei.

Cura miniminvazivă laparoscopică (fie TEP sau TAPP) presupune, sub anestezie generală,  realizarea a 3 mici incizii (5-10 mm) prin care se introduc instrumentele, împreună cu o cameră video.
Repararea herniei inghinale se efectuează sub controlul acesteia, utilizându-se un grefon sintetic 3D („plasă”) fixat la structurile de rezistență.

Intervenția laparoscopică a dovedit în timp rezultate bune post-operatorii, cu o rată mai mică a complicațiilor parietale, o refacere mai rapidă a organismului și un timp de spitalizare mai scăzut. Iar dacă ne întrebăm cât durează operația de hernie inghinală, trebuie să știm că durata medie este între 45 și 60 de minute. Pentru intervenția chirurgicală laparoscopică pentru tratamentul herniei inghinale este nevoie de o zi sau maxim 2 de spitalizare. Din seara operației se începe mobilizarea pacientului (mers), alimentația se reia a doua zi iar la 7-8 zile se extrag cele câteva fire de sutură ale orificiilor laparoscopice. Timp de 3-4 săptămâni se recomandă evitarea de eforturi intense, precum și a tușei, strănutului sau a constipației, pentru integrarea corespunzătoare a plasei.