2021-10-12
Tratamentul chirurgical modern în cancerul la sân
În urma unui examen senologic de rutină, efectuat la o pacientă în vârstă de 50 de ani, am suspectat prezența unei tumori canceroase pe care am integrat-o după examenul clinic T1 N0 MX. Mai exact:
- T1: tumoră cu diametrul maxim </=2 cm
- N0: nu există invazie tumorală în ganglionii limfatici
- MX: nu există metastaze la distanță.
Faptul că pacienta a ales să vină la un examen senologic imediat ce a observat o formațiune la sânul drept a permis diagnosticarea precoce a carcinomului ductal invaziv (forma de cancer de sân) și formularea unui plan de tratament chirurgical cu final optimist.
Etape de diagnostic
Examen clinic și investigații de imagistică medicală
Pe lângă evaluarea fizică, am realizat și o ecografie cu sonoelastografie mamară, care permite măsurarea elasticității zonei investigate, pornind de la ideea că tumorile maligne sunt mai puțin elastice față de cele benigne. Astfel, elasticitatea formațiunii în cauză este un element important în diagnosticarea corectă. A fost de asemenea realizată o mamografie digitală cu tomosinteză.
Carcinom Ductal Invaziv – diagnostic de certitudine
Pentru a confirma suspiciunea relevată de imagistică, am realizat și o puncție biopsie mamară. În urma tuturor testelor, diagnosticul a fost clar: carcinom ductal invaziv.
A urmat partea de imunohistochimie, evaluarea oncologică și imagistica de stadializare care au detaliat diagnosticul și ne-au ajutat să trasăm planul de tratament: carcinom ductal invaziv T1 N0 M0. Particula M0 denotă faptul că nu există metastaze la distanță, mai exact am reușit să depistăm carcinomul ductal invaziv precoce, într-un stadiu incipient, care permite eradicarea lui și salvarea sânului.
Carcinom ductal invaziv – plan de tratament
Intervenția chirurgicală, realizată alături de medicul specialist obstetrică-ginecologie Gabriela Jumuga presupune doi pași:
- Rezecție limitată a formațiunii tumorale de la nivelul sânului drept.
- Stadializarea chirurgicală a axilei.
Partea a doua a intervenției este necesară pentru a verifica starea de sănătate a ganglionilor axilari (cei de la subraț). În multe cazuri, o tumoră mamară se poate extinde spre zona axilară, creând formațiuni canceroase. În acest caz, în care tumora este de mici dimensiuni, am ales să verificăm ganglionii prin tehnica modernă de biopsie a ganglionului santinelă, o evaluare în timp real a extinderii tumorale.
Biopsia ganglionului santinelă
Celulele canceroase de la nivelul tumorii mamare, trecând prin vasele limfatice, migrează în mod ordonat spre ganglionii axilari. Această mișcare organizată ne permite să verificăm fiecare ganglion, în mod ordonat, pornind la cel primar și continuând spre stațiile secundare (ganglionii secundari), atunci când este cazul. Celulele canceroase ajung la ganglionii secundari doar dacă reușesc să penetreze acest prim ganglion santinelă. Astfel, prin identificarea și extirparea sa, apoi verificarea în timp real în laboratorul de anatomie patologică, putem să știm cât de mult au avansat celulele spre axilă. Dacă rezultatul de laborator este negativ, adică ganglionul este sănătos, nu vor mai fi excizați și analizați ceilalți ganglioni. Cancerul nu s-a extins. Dacă rezultatul este pozitiv, se va continua excizarea și analizarea ganglionilor până vom ajunge la cel care nu mai are celule cancerose.
Cum a decurs operația?
Operația s-a desfășurat normal, conform planului. Am realizat o rezecție de mici dimensiuni la nivelul sânului, care nu va avea efecte inestetice în viitor. La nivelul axilei, însă, examenul anatomopatologic extemporaneu a fost pozitiv. Ganglionul santinelă era afectat de celulele canceroase. În această situație, am optat pentru procedura de limfodisecție axilară (îndepărtarea tuturor ganglionilor limfatici de la subraț).
Recuperare și indicații post-operatorii
După vindecarea postoperatorie în urma carcinomului ductal invaziv, pacienta va realiza o reevaluare oncologică, pentru a verifica efectele intervenției chirurgicale conservatoare. Totodată, va începe un tratament de radioterapie și cel mai probabil, dacă medicul oncolog va considera necesar, va recomanda și tratamente de polichimioterapie și hormonoterapie.