Tumoră mamară incertă asociată cu ptoză (sâni căzuți) și asimetrie mamară importantă

Abonează-te la canalulul Youtube
Royal Hospital Bucharest

Youtube Logo Abonează-te acum

Asimetria discretă de volum a sânilor este frecventă, uneori însă este importantă determinând o adevărată frustrare femeii și complicații toracice, respiratorii și de curbură a coloanei vertebrale toracale.

Cazul prezentat este al unei paciente tinere, cu o formațiune mamară recent decelată asociată cu durere locală. Investigațiile ecografice asociate cu elastografia și RMN -ul mamar au indicat necesitatea de a verifica histopatologic formațiunea respectivă.

În contextul prezenței ptozei mamare („sâni căzuți”) și a asimetriei dimensionale s-a decis asocierea la intervenția de îndepărtare a tumorii  a reducției (micșorarea) și simetrizării sânilor (aducerea la aceeași formă și la aceleași dimensiuni) în echipă cu chirurgul plastician.

Astfel au fost obținute atât beneficiul estetic cât și cel terapeutic cu dublă intenție – îndepărtarea tumorii mamare și tratatarea durerilor toracice posterioare. Spitalizarea a fost scurtă, de 24 ore, fără complicații postoperatorii, pacienta externând-se cu o bustieră specială, fără tuburi de dren. La controalele postoperatorii pacienta a prezentat o evoluție normală, fără hematoame, seroame sau probleme de plagă operatorie.

Monitorizarea senologică clinică și imagistică (eco-sonoelastografică) se va face la interval de 6 luni În primul an după intervenție, ulterior anual.