2019-10-09
Când ar trebui să se prezinte pacienta pentru o evaluare senologică
Doctor Cristian Jumuga
Când ar trebui să se prezinte pacienta pentru o evaluare senologica sau măcar pentru un consult clinic senologic?
Pacienta ar trebui să se prezinte în primul rând de rutină, chiar fără să existe niciun fel de acuze. E bine, așa cum ne prezentăm la medicul ginecolog anual pentru evaluarea de rutină ginecologică, să ne prezentăm și pentru evaluare de rutină senologică.
Sigur că pacienta ar trebui să se prezinte la o evaluare senologică oricând, dacă apar niște semne de alarmă. Cel mai frecvent și important semn de alarmă ar fi autodecelarea unui nodul. Pur și simplu pacienta, din întâmplare sau pentru că efectuează autopalparea sânilor, și aici o să fac o paranteză (este bine ca fiecare pacientă, în special după încheierea menstruației, deci în faza post menstruală, sau oricând la femeia aflată în menopauză, ca periodic, ideal o dată pe lună dacă se poate, să își autoexamineze sânii, să își examineze sânii vizual, în oglindă, cu brațele ridicate și pe lângă corp și respectiv să își palpeze regulat fiecare cadran al sânului, stânga respectiv dreapta.)
În ideea în care, din întâmplare sau pentru că în mod regulat procedează la autopalparea sânilor decelează un nodul, (îi spun eu un nodul precum o piatră în sân, ceva evident la palpare), ar trebui să se prezinte imediat la medic. Dincolo de nodulul autopalpabil pacienta ar trebui să se prezinte la medic și dacă prezintă mastită, pur și simplu o zonă a unui sân sau în întregime un sân divine roșu, dureros, crește mult în dimensiuni, face febră, adică temperatură de peste 38 de grade Celsius. De asemenea ar trebui să se prezinte la medic dacă constată că mamelonul s-a retractat în profunzimea sânului, sau că o altă zonă a tegumentului mamar, diferită de regiunea areolo-mamelonară prezintă o retracție fixă.
De asemenea ar trebui să se prezinte la medic dacă constată în zona centrală, zona areolo-mamelonară, exfoliații, scuame care se decojesc și care lasă eventual în urmă niște ulcerații sau niște mici sângerări areolo-mamelonare, niște modificări de tip eczematiform. Ar trebui să se prezinte la medic dacă constată scurgeri mamelonare îndeosebi cu sânge.
Acestea ar fi principalele modificări pe care pacienta le poate autosesiza și care ar putea reprezenta motiv să se prezinte la o evaluare senologică