2019-01-22
Cum diagnosticăm fibromul uterin
- Ce este fibromul uterin și cum apare
- Cum diagnosticăm fibromul uterin
- Tipuri de fibrom uterin, localizare, simptomatologie
- Tratamentul chirurgical al fibromului uterin prin miomectomie
- Recuperarea post Miomectomie
- Fibromul uterin în sarcină
Doctor Cristian Jumuga
Sigur, am înțeles din cele spuse anterior, că foarte frecvent fibromul sau fibroamele uterine sunt până într-o anumită etapă asimptomatice… și atunci
Cum diagnosticăm fibroamele uterine?
Fibroamele uterine pot fi diagnosticate cu ocazia evaluărilor de rutină.
De aceea recomandăm pacientelor indiferent de vârstă să facă evaluări de rutină pentru că, de multe ori, la paciente tinere, acolo unde din punctul meu de vedere este și cel mai important să diagnosticăm din timp prezența fibroamelor, recomandăm ca pacientele să facă evaluări de rutină.
În cadrul evaluării de rutină, sigur dincolo de examenul clinic genital, examenul cu valve, examenul palpator, tușeul, este foarte importantă ecografia transvaginală.
Din punctul meu de vedere este explorarea cea mai importantă, facilă, aflată în mâinile ginecologului.
Ecografia transvaginală reprezintă investigația de elecție, care permite să diagnosticăm fibroamele uterine, să le apreciem dimensiunile, localizarea, relația pe care o au cu cavitatea uterină, relația pe care o au cu organele vecine și care ne și permit să stabilim cea mai bună conduită.
Sigur că dincolo de ecografia transvaginală pot fi utile și alte explorări paraclinice de tipul tomografiei computerizate sau rezonanței magnetice nucleare, însă aceste investigații de cele mai multe ori sunt ne-necesare post ecografia transvaginală.