Incontinența urinară severă a bărbatului – SFINCTER ARTIFICIAL

Abonează-te la canalulul Youtube
Royal Hospital Bucharest

Youtube Logo Abonează-te acum

Doctor Cristian Persu

Suntem din nou în sala de operații la Royal Hospital și o să discutăm foarte pe scurt despre incontinența urinară severă a bărbatului.

Incontinența urinară sau pierderea involuntară de urină la bărbat este o afecțiune relativ rară, mult mai rară decât la femei și apare în câteva condiții speciale, particulare, în special după chirurgia prostatei, după diverse operații ale prostatei. Pacientul va constata că nu mai poate să controleze urina și urina va curge încontinuu, fără ca pacientul să poată avea vreun control.

Din păcate în această situație nu avem opțiuni medicamentoase, așa cum solicită în marea majoritate a cazurilor pacienții noștri și din fericire de puțin timp oferim și noi în cadrul spitalului nostru, cel mai modern tratament și cel mai avansat tratament pentru continența urinară la bărbat, care se numește sfincterul urinar artificial. Acest sfincter artificial, așa cum îi spune numele, este un dispozitiv mecanic, este un dispozitiv care poate fi acționat chiar de către pacient atunci când are nevoie să urineze.

Practic pacientul are o continență foarte bună în perioadele lui de activitate și în perioadele de somn, de odihnă, iar atunci când simte senzația să urineze, merge la toaletă, acționează un dispozitiv, un dispozitiv care se regăsește sub piele, deci nu este la vedere și atunci se produce o urinare similară cu o urinare normală a bărbatului. La finalul acestei urinări pacientul trebuie să acționeze din nou acel dispozitiv și continența se reia cu ajutorul acestui sfincter artificial implantat de noi.

Subliniez faptul că este vorba de o procedură chirurgicală de montare a acestui dispozitiv, doar că la finalul operației nu există nici un fel de componentă la vedere și practic pacientul, pe dinafară arată ca orice bărbat normal, fără să se vadă nici un fel de componente mecanice.

Utilizarea dispozitivului este foarte simplă, foarte facilă, pacienții se obișnuiesc repede cu modul de acționare a acestui dispozitiv, iar satisfacția obținută după această intervenție este maximă aș spune, pentru că pierderea de urină este extrem de sâcâitoare pentru orice bărbat activ și în putere.