Operația „Angelina Jolie” în România – Mastectomie subcutană cu implant sincron
O operație foarte complexă, și pe care nu foarte mulți medicii o fac la acest moment în România.
Când se realizează acestă operație?
Sunt foarte multe paciente care au multiple tumori mamare, se operează, recidivează, niciuna nu ajunge încă să fie cancer, dar toate au potențial ca în timp, să se transforme în cancer.
Și atunci femeile sunt foarte speriate de riscul apariției acestui cancer și doresc să își scoată sânii, dar în același timp ar dori să aibă și sâni în continuare, estetic să arate ca cei dinainte… și atunci a apărut operația “Angelina Jolie”, de care toată lumea a auzit prin reclama care s-a făcut după ce faimoasa actriță a decis să își facă acest tip de operație.
Ce înseamnă operația?
Printr-o incizie mică în șanțul submamar, care practic, ulterior, nici nu se vede sau se vede foarte puțin, se îndepărtează în întregime glanda mamară, rămânând doar tegumentul de deasupra, cu areolă și mamelon și dedesubt mușchiul pectoral… deci practic între piele și mușchiul pectoral nu mai este glandă mamară deloc. Evident că nu putem să lăsăm pielea să rămână flască sau să se lipească de mușchiul pectoral. Ar arăta oribil… și atunci în același timp operator, după ce am scos glanda, introducem o proteză mamară siliconică de ultimă generație, care mai nou se introduce sub mușchiul pectoral, astfel încât, după operație, sânul arată de cele mai multe ori mai bine ca înainte.
Deci rezolvă problema medicală: riscul de a dezvolta cancer în timp. Și în același timp rezolvă problema estetică… la fel de important, ca sânul să arate la fel de bine ca înainte, poate chiar și mai bine.
Indicațiile și riscul genetic
Aceasta este una din indicațiile mastectomiei subcutane bilaterale: tumorile mamare cu risc de progresiune către cancer (deci nu chisturile mamare simple – acelea nu trebuie operate) ci tumorile solide cu risc de evoluție către cancer. A doua indicație pentru mastectomie este cea pentru care a făcut-o Angelina Jolie: riscul genetic de a dezvolta cancer de sân.
Știm foarte bine că există niște gene, brca1, brca2, care sunt responsabile de peste 10% din cancerele de sân genetic transmise, moștenite de la mamă la fiică, la nepoată și așa mai departe.
Operația „Angelina Jolie” este o soluție preventivă la cancerul de sân, oferind pacientelor posibilitatea de a își menține aspectul estetic în timp ce reduc riscul de cancer.
Sună la 0219095Decizia preventivă: Mastectomia subcutană cu implant sincron
Pentru a nu trăi experiența părintelui, mamei cu cancer, Angelina Jolie a ales să își facă operația de mastectomie subcutană cu implant sincron, despre ceea ce vorbesc eu acum în acest reportaj. Ba chiar mai mult a făcut și ovarectomie, pentru că în genele modificate care sunt responsabile de apariția cancerului de sân este și riscul de cancer de ovar și atunci preventiv, și-a făcut și ovarectomie. Dar nu este tema de astăzi despre ovarectomie ci despre mastectomia subcutană cu implant sincron.
Posibile complicații
Operația nu este simplă. Cum spuneam de la început este destul de complicată… practic printr-o incizie de nici 5 cm sub sân, să intri ca în tunel și să sapi acolo, în ghilimele, să scoți țesutul glandular în întregime, este destul de dificil. Trebuie să ai îndemânare ca și chirurg, în același timp cunoștințe suficiente, să nu alterezi tegumentul, să nu lași țesut mamar pe loc, să nu apară o complicație… sângerarea care poate fi redutabilă, să nu se infecteze, să nu apară nicio complicație după o astfel de operație. De asemenea această operație nu se face doar de către chirurg: că este chirurg generalist, că e chirurg plastician sau chirurg ginecolog, așa cum sunt eu și cum fac de multă vreme acest tip de operație, trebuie o echipă în care pe lângă chirurg trebuie să intre și plasticianul care să facă implantul imediat după ce s-a scos glanda mamară.
Trebuie să recunosc că la primele operații pe care le-am făcut de acest gen, a durat ceva mai mult, vreo patru-cinci ore. În momentul acesta, în două-trei ore reușim să facem acest tip de operație, după evident multe cazuri pe care le-am operat între timp. Deci cooperarea între chirurg și plastician este obligatorie pentru că amândoi trebuie să știe ce să facă în timpul operației, și nu numai atât, trebuie să discute înainte de operație care este strategia și ce trebuie făcut ca pacienta aceea să aibă un rezultat -cosmetic și medical în același timp- perfect. Așa cum am spus, acest tip de operație este preventivă. Este pentru a preveni apariția unui cancer de sân, înainte de a fi prezent în sân. E ceea ce a făcut Angelina Jolie, ceea ce am făcut noi aici la multe paciente, de altfel am și comunicat printr-o lucrare prezentată într-un congres de chirurgie oncologică a sânului acest tip de operație pe care noi o facem de mai multă vreme. Pe lângă acest tip de operație există operațiile onco-plastice, temă pe care o să o discutăm într-un alt reportaj. Este o temă la fel de importantă, însă acolo tratăm estetic cancerul de sân, este cu totul altceva decât tema discuției de astăzi.
Vorbind despre operația preventivă de care spuneam – mastectomia subcutană cu implant sincron – am spus că operația necesită cunoștințe solide chirurgicale de a reuși această operație în bune condiții și de a obține un rezultat estetic și evident satisfacția pacientei, la sfârșit când se vede, după ce desfacem pansamentele a doua zi, că are sânii pe loc și că are niște sâni mai frumoși ca înainte… ceea ce este extraordinar. Mulțumirea lor, bucuria pe care o citești în ochii lor, se răsfrânge asupra ta ca profesionist și ai bucuria, satisfacția să vezi că ai făcut un lucru bun.
Operația mastectomiei subcutane cu implant sincron este recunoscută pentru rezultatele cosmetice și satisfacția pacientelor, conform studiilor recente.
Ia legătura cu noiRecuperarea
Operația cum spuneam nu este ușoară, este grea, însă pentru pacientă este bine tolerată, durerile nu sunt foarte mari, recuperarea nu este de lungă durată… după două-trei zile de internare în spital, aceasta se externează, într-adevăr uneori având niște tuburi de dren pentru că fiind o zonă așa de mare de excizie de țesut mamar, este posibil de acolo să dreneze la început sânge, după aceea limfa, care uneori durează până la 7- 10 zile, chiar două săptămâni.
Și atunci pacienta nu are rost să stea internată două săptămâni în spital doar pentru a goli niște sisteme de drenaj, lucru pe care îl învață în timpul internării, în cele două-trei zile cât stă internată, făcând același lucru în continuare acasă, evident fiind învățată cum să se îngrijească să nu se complice nimic din ceea ce este făcut până atunci.
Firele se scot de regulă la 10 – 14 zile de la acea încizie mică din șanțul submamar bilateral. Tuburile de dren se scot la 10 – 14 zile și practic femeia are sâni superbi, la nici două săptămâni, purtând evident o bustieră pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp, în funcție și de evoluția postoperatorie mai bună sau mai lentă.
Nu trebuie femeile să se sperie de acest tip de operație. Din contra, de multă vreme având această specialitate care se ocupă de cancerul mamar și cancerul genital, cancerele care sunt cele mai frecvente la femeie, am gândit și gândesc metode care să prevină apariția cancerului de sân sau să îl tratăm cât mai devreme, în stadii cât mai precoce, ca evoluția să fie cât mai bună, să obținem chiar vindecarea.
Evident, prin operația preventivă, să nu apară niciodată un cancer.
Doriți să discutați despre operația „Angelina Jolie” și să înțelegeți cum poate fi cea mai bună decizie pentru sănătatea dumneavoastră? Programați o consultație cu unul dintre specialiștii noștri.
Contactează-ne