Tratamentul chirurgical al fibromului uterin prin miomectomie

  1. Ce este fibromul uterin și cum apare
  2. Cum diagnosticăm fibromul uterin
  3. Tipuri de fibrom uterin, localizare, simptomatologie
  4. Tratamentul chirurgical al fibromului uterin prin miomectomie
  5. Recuperarea post Miomectomie
  6. Fibromul uterin în sarcină

Doctor Cristian Jumuga

Putem vorbi despre terapie medicamentoasă pentru fibromul uterin, sigur că putem vorbi despre embolizare, sigur că putem vorbi despre chirurgie clasică, histeroscopică, laparoscopică…

Mă voi referi mai departe strict la miomectomie, deci la un anume tip de tratament pentru fibromul uterin și anume la excizia izolată a fibromului sau a fibroamelor pe care noi o denumim miomectomie sau miomectomii multiple.

Activitatea Royal Hospital Bucharest este bazată pe diagnosticarea, prevenirea și tratarea bolilor genitale.

Excizia unui fibrom sau a unor fibroame reprezintă o intervenție chirurgicală conservatoare, care își propune să îndepărteze – să elimină doar formațiunea tumorală sau formațiunile tumorale, lăsând pe loc  uterul, intact, în ideea de a își conserva funcția să principală, aceea de sarcină și sigur și funcția menstruală. În funcție și de unde sunt localizate fibroamele și de dimensiunea pe care o au, putem apela la intervențiile chirurgicale endoscopice, histeroscopice, –histeroscopia este o intervenție chirurgicală de ales totdeauna atunci când fibromul uterin este dezvoltat spunem noi submucos, adică este dezvoltat în cavitatea uterină, aceste fibroame pot fi abordate histeroscopic cu condiția ca ele să fie dezvoltate complet, sau în cea mai mare parte a lor intracavitar. Fibroamele uterine dezvoltate intramural, deci în grosimea peretelui uterin și cu o componentă mică, de sub 30-40% în cavitatea uterină nu pot fi abordate în mod corect chirurgicală histeroscopic. Histeroscopia, atunci când poate fi practicată, este o metodă de elecție pentru fibroamele submucoase, presupunând chirurgie de o zi, adică pacienta vine pentru intervenție, își efectuează intervenția chirurgicală și de cele mai multe ori în aceeași zi pleacă acasă, adică nici nu rămâne peste noapte. Atunci când fibroamele sunt localizate în grosimea peretelui uterin, sau parțial subseros, sau complet în afara uterului cu o bază mică de implantare la nivel  uterin, histeroscopia nu mai este de folos și atunci apelăm la chirurgia abdominală care poate fi laparoscopică sau clasică. Aici sigur indicațiile de a practica miomectomia prin chirurgie clasică deschisă sau prin chirurgie laparoscopică, ține foarte mult de dimensiunea fibromului sau a fibroamelor, de localizarea lor în relație cu uterul și segmentele uterului, ține foarte mult de cât de mari sunt aceste fibroame.
Sunt situații în care preferăm chirurgia laparoscopică, care sigur este mai avantajoasă pentru pacientă, sunt situații în care alegem chirurgia clasică.

Important este să alegem o tehnică chirurgicală corectă, care să presupună pe de o parte îndepărtarea corectă a fibroamelor uterine și în același timp o refacere corectă a pereților musculari ai uterului, astfel încât acel uter cicatricial sau policicatricial post-intervenție să fie unul apt pentru o sarcină sau pentru sarcini viitoare.

Abonează-te la canalulul Youtube
Royal Hospital Bucharest

Youtube Logo Abonează-te acum

    Ai întrebări? Programează o consultație!

    Completează formularul de mai jos, iar noi o să te contactăm în cel mai scurt timp posibil.