Mamografia digitală cu tomosinteză

tehnologie avansată necesară în depistarea cancerului mamar incipient

Mamografia digitală cu tomosinteză este investigația imagistică indicată femeilor cu vârstă peste 40 de ani, ce permite detecția și diagnosticarea precoce și precisa a tumorilor mamare de foarte mici dimensiuni.

Care sunt avantajele efectuării unei mamografii digitale cu tomosinteză?

 • o precizie sporită în detecția și diagnosticul tumorilor, indiferent de dimensiuni (spre deosebire de tehnologiile anterioare, în cazul cărora diagnosticul era mai greu de pus);
 • localizare precisă, tridimensională, a tumorilor mamare;
 • doza de radiații mai mică (spre deosebire de cazurile în care procedurile trebuie repetate);
 • mai puțină durere în momentul efectuării mamografiei;
 • reducerea cu până la 15% a necesității efectuării de biopsii mamare sau a altor teste adiționale;
 • poate fi utilizată cu succes și în cazul femeilor cu țesut mamar dens;
 • reduce semnificativ numărul rezultatelor incerte, printr-o determinare mai precisă a formei și dimensiunii tumorilor mamare.

Suntem preocupați de îmbunătățirea permanentă a acurateții metodelor de screening și vă oferim posibilitatea efectuării mamografiei 3D (mamografie cu tomosinteză) la Royal Hospital, în condiții excelente din punct de vedere medical și profesional.

Dr Narcis Mașala, medic primar radiologie-imagistică medicală, Doctor în Medicină, este medicul care vă așteaptă la Royal Hospital pentru efectuarea mamografiei digitale cu tomosinteză, investigație recomandată

 •  Peste vârsta de 40 de ani, din 2 în 2 ani, chiar în lipsa simptomelor (după 40 de ani țesutul glandular este mai puțin dens, iar microcalcificările sunt mai vizibile);
 • Sub vârsta de 40 ani, la recomandarea medicului, ca metodă complementară ecografiei mamare (pentru caracterizarea suplimentară a nodulilor).

Chiar dacă folosește o doză de iradiere comparabilă cu mamografia 2D, mamografia cu tomosinteză  a sânului se diferențiază prin mobilizarea tubului generator de radiații X în jurul sânului. Astfel, se obțin imagini din unghiuri multiple care sunt apoi recompuse într-o serie de secțiuni fine, de 1 mm, de înalta rezoluție.

Medicul imagist obține o mai bună vizibilitate a detaliilor țesutului mamar și confirmarea că țesutul glandular normal suprapus nu conține o leziune.

Studiile medicale au demonstrat că mamografia cu tomosinteză are caracteristici superioare mamografiei digitale, cu o rată mai mare a identificării leziunilor canceroase și o reducere importantă a investigațiilor suplimentare inutile.

Atenție! Efectuarea mamografiei cu tomosinteză nu exclude necesitatea efectuării ecografiei mamare (cu elastografie) în cadrul demersului medical de obținere a unui diagnostic corect și rapid.

Mamografia cu tomosinteză este o metoda imagistică de investigație cu rezultate excepționale în depistarea cancerului mamar în stadii incipiente, aspect foarte important pentru sănătatea pacientei, având în vedere necesitatea efectuării a mai puține intervenții chirurgicale invazive. Cu cât tumorile mamare sunt descoperite mai devreme, cu atât mai mult succes pot fi utilizate tehnicile conservatoare în chirurgia cancerului mamar.

Statisticile vin în sprijinul afirmațiilor de mai sus, în urma utilizării mamografiei cu tomosinteză observându-se:

 • creștere cu 41% a ratei de identificare a cancerului de sân invaziv;
 • creștere cu 29% a ratei de identificare a tuturor tipurilor de cancer de sân (in situ și invaziv).

Mamografia este cea mai bună metodă de screening a cancerului mamar.

FĂ-ȚI TIMP PENTRU SĂNĂTATE

ATENȚIE!  Femeilor cu risc crescut de a dezvolta cancer mamar ( care au avut deja cancer la sân sau o leziune benignă mamară cu risc crescut ori au în familie cazuri de cancer mamar sau ovarian), li se recomandă efectuarea mamografiei la un interval mai frecvent, în funcție de recomandările stricte ale medicului curant specialist în senologie.

La Royal Hospital, atât mamografia cu tomosinteză, cât și interpretarea rezultatelor vor fi efectuate de către Dr Narcis Mașala, medic primar radiologie-imagistică medicală.

Pacienta primește rezultatul pe loc. Costul interpretării rezultatului este inclus în preț.

În vederea efectuării mamografiei cu tomosinteză, este necesar să parcurgi câțiva pași de “pregătire”:

 •  vino cu rezultatele investigațiilor efectuate anterior – mamografii, ecografii mamare, RMN de sân
 •  Programează mamografia după menstruație (de preferat);
 •  Nu utiliza deodorant pudră sau cremă la nivelul axilei în ziua efectuării mamografiei;
 •  Poartă o ținută compusă din 2 piese (bluză și fustă/pantalon).
Mamografie digitală cu Tomosinteză – bilaterală 500 lei
Mamografie digitală cu Tomosinteză – unilaterală 350 lei
Mamografie digitală fără Tomosinteză – bilaterală 400 lei
Mamografie digitală fără Tomosinteză – unilaterală 300 lei
Puncție stereotaxică sub ghidaj mamografic 3D 1300 lei