De-a lungul timpului, s-au făcut multe încercări de a găsi markeri care să poată detecta o transformare celulară malignă cât mai timpuriu posibil.

Markerii tumorali sunt macromolecule a căror prezență șI modificări ale concentrației sunt corelate cu geneza șI dezvoltarea tumorilor maligne.

Markerii tumorali au aplicații clinice în screeningul, diagnosticul primar, localizarea, stadializarea, prognosticul și monitorizarea terapiei afecțiunilor neoplazice.

Pot fi întâlnite trei situații:

Indicația cea mai importantă a markerilor tumorali constă în monitorizarea tratamentului.

  • scăderea la normal a nivelului markerilor indică înlăturarea completă a tumorii sau remisia sa;
  • persistența unor nivele patologice, eventual după o ușoară scădere, indică existența unei tumori reziduale și/sau apariția metastazelor;
  • creșterea nivelului markerilor după o perioadă de normalizare indică recurența tumorii.

ECHIPA MEDICALĂ ROYAL HOSPITAL, COMPLETATĂ DE APARATURA MODERNĂ, OBȚINE REZULTATE EXCELENTE ÎN DIAGNOSTICAREA ȘI TRATAREA TUTUROR AFECȚIUNILOR GINECOLOGICE ȘI SENOLOGICE.

CA 15-3

Este markerul care monitorizeaza tratamentul și evoluția bolii în cancerul mamar.

Creșteri fiziologice ușoare ale CA 15-3 sunt înregistrate la 4-7 % dintre femeile ce alăptează și la aproximativ 8 % dintre femeile însărcinate.

Indicația principală a CA 15-3 constă în monitorizarea terapiei, diagnosticul recurențelor și detecția metastazelor în carcinomul de sân. Valori crescute ale CA 15-3, corelate cu masa tumorii, sunt găsite la aproximativ 70 % din pacientele cu carcinom de sân metastazat, dar numai la 40 % în cazurile fără metastazare.

Valori crescute ale CA 15-3 pot fi găsite și în alte neoplazii (cancer ovarian, cancer pulmonar, cancer gastric, cancer pancreatic, cancer de prostată).

CEA

Inițial s-a considerat că CEA este un marker specific pentru cancerele tractului digestiv (colorectal, stomac, pancreas, ficat, vezică biliara); ulterior, studiile clinice au demonstrat creșterea CEA și în alte afecțiuni maligne (plămân, sân, ovar, col uterin, prostată) și mai puțin în afecțiuni benigne.

În monitorizarea pacienților după tratament chirurgical, antigenul carcinoembrionar (CEA) este mai sensibil decât tomografia computerizată, ecografia sau endoscopia și precede manifestările clinice ale extensiei bolii cu 2-18 luni. De aceea, pentru depistarea precoce a recidivelor la pacienții asimptomatici este recomandată repetarea determinării la fiecare 3-6 luni după intervenția chirurgicală.