Nodul la sân – nodul mamar – fibroadenom
Un nodul la sân este o umflatură localizată, protuberantă, care se simte diferit de țesutul mamar din jurul acesteia sau de țesutul mamar din aceeași zonă a celuilalt sân.
Există diferite motive pentru care un nodul la sân (nodul mamar) apare și se dezvoltă diferit în timp. Cauzele includ infecții, traumatisme, fibroadenoame, chisturi, necroză adipoasă sau sâni fibrochistici. Nodulii la sân se pot dezvolta atât la bărbați, cât și la femei, dar sunt mai frecvenți la femei. Unii noduli au caracter canceros, dar majoritatea sunt benigni.
Glandele mamare sunt formate din diferite tipuri de țesut. Cele două tipuri principale sunt glandele de lapte, care produc lapte, și conductele de lapte (canalele galactofere), prin care laptele trebuie să treacă pentru a ajunge la nivelul mamelonului.
De asemenea, sânul conține țesut conjunctiv fibros, țesut gras, nervi, vase de sânge și ganglioni limfatici.
Compoziția țesutului mamar poate varia în timp. De exemplu, în timpul alăptării, sânii se vor schimba, se vor simți și vor arăta diferit. De asemenea, sânii se pot schimba pe parcursul ciclului menstrual lunar. Fiecare parte a sânului poate reacționa în moduri diferite la modificările chimiei corpului. Aceste modificări afectează senzațiile și textura sânului, influențând dezvoltarea nodulilor la sân.

Care sunt cauzele posibile ale apariției unui nodul la sân?
Cauzele posibile ale nodulilor la sâni includ:
- chisturi
- abcese, care pot indica o infecție, cum ar fi mastita
- fibroadenom
- papiloame intraductale
- necroze adipoase
- lipom
- cancer mamar
- ginecomastie (la bărbați)
Care sunt procedurile de diagnostic ale nodulilor mamari?
Dacă o persoană solicită sfatul medicului specialist Royal Hospital pentru un nodul la sân, poate fi supusă uneia sau mai multor dintre următoarele investigații:
- un examen fizic senologic
- mamografie digitală bilaterală cu tomosinteză
- ecografie a sânilor + elastografie mamară bilaterală
- biopsie de sân
- scanare RMN sau CT pentru a vedea dacă au apărut modificări în altă parte a corpului (metastaze)
O persoană ar trebui să consulte un medic ginecolog cu supraspecializare în senologie și chirurgia mamară din cadrul Royal Hospital dacă observă prezența unui nodul la sân ( sau la nivelul subrațului) care nu dispare odată cu trecerea perioadei menstruale, modificări ale mameloanelor (cum ar fi inversarea sau scurgerea cu aspect sanguinolent), încrețirea pielii sau apariția gropițelor în pielea de deasupra sânilor (aspect de coajă de portocală).
Tipuri de noduli la sân și simptomele acestora
Nodulii la sâni se pot dezvolta din mai multe motive, simptomele putând varia în funcție de cauza apariției nodulului.
Noduli necanceroși
Dimensiunea, senzația și textura nodulilor la sân pot varia considerabil. Consistența unui nodul este o caracteristică ce poate ajuta un medic specialist în senologie să diagnosticheze ce fel de nodul este.
Chisturile mamare: un chist mamar este o afecțiune benignă, sub forma unui sac plin cu lichid în sân. Acestea afectează de obicei femeile cu vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani și sunt rare după menopauză.
Poate să nu provoace simptome sau o persoană poate observa:
- un nod neted și elastic sub piele
- durere
- scurgere la nivelul mameloanelor
Nu este clar ce cauzează chisturile mamare, dar acestea se pot dezvolta ca răspuns la hormonii eliberați în corp în perioada de menstruație.
Chisturile pot fi simple sau complexe. În ambele cazuri, medicul poate sugera îndepărtarea acestuia prin aspirație, deci prin intervenție chirurgicală.
Foarte rar, un chist cu componente solide, care revine după aspirație, este legat de existența unui cancer de sân subiacent.
Abcesele mamare: acestea se dezvoltă uneori la sân, mai ales în timpul alăptării. Sunt necanceroase și de obicei rezultă dintr-o infecție bacteriană, cum ar fi mastita. Simptomele specifice unui abces pot fi:
- un nodul la nivelul sânului
- durere și tumefiere
- roșeață în pielea din apropierea nodului
- căldură în zona din jurul abcesului
- scurgeri din mamelon
- greață și vărsături
- febră
- glandele limfatice umflate
Tratamentul unui abces va implica, cu siguranță:
- drenarea abcesului
- administrarea de antibiotice
- utilizarea medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul, pentru a gestiona durerea și inflamația.
Dacă un abces mamar apare atunci când o persoană nu alăptează, medicul poate solicita efectuarea de teste suplimentare pentru a exclude prezența cancerului de sân.
Noduli necanceroși
Fibroadenoamele mamare: reprezintă creșteri neobișnuite ale țesutului glandular din sân. Fibroadenomul este o tumoră benignă cu următoarele caracteristici:
- este un nodul solid, rotund
- are margini netede
- este nedureros
- cel mai frecvent apare la femeile cu vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani, dar poate apărea la orice vârstă
Fibroadenoamele se micșorează adesea și dispar în timp. Cu toate acestea, o persoană cu un fibroadenom mare poate dori să-l elimine prin intervenție chirurgicală.
Papiloame intraductale: sunt un tip de tumoră benignă, sub forma unor excrescențe asemănătoare negilor care se dezvoltă în canalele sânului.
Ele adesea :
- formează o masă rotundă sau ovală
- se dezvoltă sub mamelon
- implică o scurgere clară sau sângeroasă la nivelul mamelonului
Un chirurg poate îndepărta un papilom intraductal printr-un act chirurgical. De asemenea, o biopsie a țesutului va fi efectata pentru a verifica probabilitatea de cancer, tumoră Phyllodes sau alte leziuni.
Necroza grăsimilor – este o afecțiune care apare atunci când țesutul gras din sân nu primește suficient oxigen, se deteriorează și moare. Se poate întâmpla după o intervenție chirurgicală de reconstrucție a sânilor, traumatisme, o biopsie sau chiar unele tratamente medicale.
Pot exista simptome precum:
- noduli apăruți din cauza chisturilor uleioase, care au o coajă solidă și grăsime sau ulei în centru
- schimbare a formei sânilor
- durere în unele cazuri
Lipomul: este o tumoră benignă, grasă, de cele mai multe ori de consistență moale, mobile și nedureroasă.
Lipoamele pot apărea oriunde pe corp, inclusiv pe sân. De obicei nu au nevoie de tratament.

Nodulii canceroși:
Sunt tumori ce pot apărea la nivelul sânului sau subrațului.
Semnele specifice acestei afecțiuni sunt:
- prezența unui nodul, îngroșarea sau tumefiere la nivelul sânului
- iritarea pielii sau apariția pielii cu aspectul coajei de portocală
- piele descuamată pe sân sau în jurul mameloanului, care poate fi roșie sau de culoare mai închisă decât pielea din jur
- durere localizată la nivelul mamelonului
- inversarea mamelonului sau tragerea spre interior a acestuia
- apariția de secreții mamelonare, care pot conține urme de sânge
- modificări ale dimensiunii sau formei sânului
- durere localizată oriunde în sân sau la nivelul subrațului.
Unii pacienți nu observă niciun simptom, dar respectarea recomandărilor medicului cu privire la screeningul anual poate ajuta la identificarea cancerului de sân dacă apare.
Simptomele cancerului de sân se pot asemăna cu cele ale altor afecțiuni ce pot apărea la nivelul sânului. Este o idee bună să cereți sfatul medicului dacă apar modificări ale aspectului sânilor.
Specialiștii în senologie ai spitalului Royal Hospital recomandă femeilor să efectueze screeningul pentru cancerul mamar anual, chiar și în lipsa simptomatologiei, pentru a crește posibilitatea de a descoperi cazurile de cancer mamar în stadii cât mai incipiente, atunci când vindecarea totală este posibilă.
Cu atât mai mult dacă pacientele au îngrijorări cu privire la riscul lor de a dezvolta cancer de sân sau știu că au antecedente familiale de cancer de sân, acestea ar trebui să se adreseze medicului specialist pentru a primi recomandări de evaluări imagistice.
Profită de echipa de specialiști Royal Hospital




