Acasă / Polip endometrial – polip uterin

Un polip endometrial este o excrescență (o masă de țesut) atașată de mucoasa uterului.

Polipul uterin (denumit și polip endometrial) apare ca urmare a unei multiplicări necontrolate a celulelor mucoasei interioare a uterului, mai exact a celulelor endometriale. 

În cele mai multe dintre cazurile diagnosticate, polipii endometriali sunt de natură benignă.

Rareori aceștia devin polipi maligni (deci canceroși), însă această posibilitate nu trebuie exclusă.

În plus, chiar dacă sunt de natură benignă, polipii uterini pot afecta menstruația și astfel și fertilitatea.

De aceea, trebuie identificați și, în funcție de natura lor, tratați corespunzător prin excizie.

Ce sunt polipii endometriali?

Un polip endometrial sau uterin este o creștere anormală, cu un conținut de glande, stromă și vase de sânge și care apare din mucoasa uterului, numită endometru. Polipii uterini pot apărea atât la vârsta reproductivă, precum și la postmenopauză. De aceea este extrem de important ca orice femei aflată la vârstă reproductivă sau în perioada postmenopauza să efectueze controale ginecologice regulate pentru a descoperi din timp astfel de afecțiuni.

O pacientă poate avea unul sau chiar mai mulți polipi uterini. Cu toate că polipii pot apărea la orice vârstă, femeile aflate la menopauză sunt mai expuse riscului de a dezvolta asemenea formațiuni la nivelul uterului.

De ce apar polipii endometriali?

Specialiștii nu au reușit să de termine o cauză exactă a apariției polipilor uterini, însă concluziile generale sustin că dereglările hormonale contribuie la formarea acestora. Mai exact, există o legătură strânsă între nivelul estrogenului și apariția și dezvoltarea polipilor.

Au fost însă identificați factorii de risc pentru apariția polipilor uterine. Aceștia sunt:

  • Instalarea menopauzei
  • Hipertensiunea
  • Obezitatea
  • Administrarea unui tratament pentru cancerul la sân, pe bază de tamoxifen

Care sunt simptomele prezenței polipilor uterini?

Cel mai obișnuit simptom al polipilor uterini este prezența ciclului menstrual neregulat.

De asemenea, sângerările între menstruații reprezintă alt simptom caracteristic pentru polipii uterini.

Alte simptome ale polipilor uterini sunt:

  • sângerări abundente la menstruație
  • sângerări după contactul sexual
  • infertilitate.

Există și situații în care pacienta este asimptomatică, polipii necauzând niciun simptom. În aceste cazuri, polipii sunt descoperiți din întâmplare, în cadrul consultului ginecologic de rutină.

Histeroscopie diagnostică și exploratorie

Metodă minim-invazivă de explorare și operare cu ajutorul histeroscopului

Se recomandă în diagnosticarea și tratarea unui număr semnificativ de afecțiuni uterine: sinechii uterine, polipi endometriali, fibroame uterine submucoase, sângerări uterine anormale, malformații uterine, proceduri de infertilitate sau sterilizare, avorturi repetate, sterilet deplasat, suspiciune de cancer de col uterin, etc.

Cum se diagnostichează corect polipii uterini?

În primă fază, medicul ginecolog va face o examinare pelvină și anamneza. Apoi, în funcție de informațiile primite de la pacientă, dar și de constatările pe care le face în timpul examinării, poate folosi următoarele teste și analize în vederea stabilirii diagnosticului corect:

  1. Ecografie transvaginală – permite medicului să vadă interiorul uterului, ocazie cu care poate descoperi și prezența unui polip uterin.
  2. Sonohisterografia – această procedură poate fi efectuată după ecografia transvaginală. Un lichid steril este introdus în uter printr-un cateter pentru a extinde uterul și a oferi o imagine mai clară a oricăror excrescențe.
  3. Histeroscopia – este o metodă atât de diagnostic, cât și de tratament deoarece medicul poate examina cavitatea uterină și poate să și trateze polipii în același timp.
  4. Biopsia endometrială – recoltarea țesutului pentru biopsie poate fi necesară în diagnosticarea polipilor uterini, precum și în stabilirea naturii unui asemenea polip.

Ce tratament există pentru polipii uterini?

În primul rând, dacă pacienta nu prezintă simptomatologie specifică și medicul se asigură că formațiunea nu este una canceroasă, se va recomanda expectativa. Așteptarea nu este o variantă de luat în seamă la femeile care au intrat la menopauză, din cauză că acestea au un risc crescut de cancer endometrial, ceea ce înseamnă că polipii se pot transforma oricând în unii maligni. Tocmai de aceea, în acest caz se recomandă tratamentul chirurgical al polipilor uterini.

Tratamentul chirurgical implică îndepărtarea polipilor uterini. Este vorba despre o procedură minim invazivă, care se realizeaza în timpul histeroscopiei. Ulterior, polipii sunt trimiși la laborator pentru examinare microscopică, astfel încât să se afle natura acestora (benignă sau malignă).

În cadrul Royal Hospital, pacientele pot beneficia de tratamentul chirurgical al polipilor uterini cu ajutorul histeroscopiei, grație vastei experiențe a echipei de chirurgi ginecologi și a dotării cu echipamente de ultimă generație a blocului operator.

În cazul în care se dovedește că polipii îndepărtați au caracter malign (canceros), echipa medicală alcătuită din chirurgi ginecologi și medici oncologi va pregăti o schemă de tratament pentru pacientă. În cazul în care polipii sunt de natură benignă, tratamentul se încheie după intervenția chirurgicală.

Profită de echipa de specialiști Royal Hospital

Dr. Ioan Stoian

Mai multe detalii

Dr. Gabriela Jumugă

Mai multe detalii

Dr. Cristian Jumugă

Mai multe detalii

Dr. Mirela Vasile

Mai multe detalii

Dr. George Diaconu

Mai multe detalii

Dr. Cristina Stoian

Mai multe detalii

Dr. Laura Florea

Mai multe detalii

Dr. Natalia Richițeanu

Mai multe detalii

Prof. Dr. Claudia Mehedințu

Mai multe detalii